Basisschool De Zaaier wint E-waste race

GRONINGEN - Leerlingen uit de groepen 6 en 7 van basisschool De Zaaier in Groningen hebben de E-waste race gewonnen. Zij verdienen hiermee een  schoolreisjes naar NEMO Science Museum in Amsterdam. 

Deze prijs werd hen vrijdagmiddag (symbolisch) overhandigd door algemeen directeur Henk Bos van afvalverwerker en Gerrit Hagenauw van Stadsbeheer van de gemeente Groningen.

Elektronisch afval

De afgelopen weken deden in totaal 9 groepen van de Nassauschool, de Anne Frankschool, De Heerdstee, De Zaaier, de Bisschop Bekkersschool en GBS de Triangel mee aan de E-waste race. Buurtbewoners konden hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het kapotte elektronische afval zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger bij hen thuis ophaalden.

6273 items

De 18 leerlingen van De Zaaier haalden 6273 items op. Ze bleven daarmee de nummer 2, groep 8a van de Nassauschool, ruim voor (5209 items). Alle scholieren samen haalden ruim 20.000 items op.

E-waste race

De E-waste race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. In Groningen is de E-waste race een initiatief van afvalverwerker Virol in samenwerking met Weee Nederland. De ingezamelde apparaten worden bij afvalverwerker Virol in Scheemda gesorteerd en gedemonteerd, waarna ze hun weg vervolgen in het recycling proces.