Heerenveen licht favoriet

GRONINGEN - 11 plaatsen en 9 punten is het verschil tussen FC Groningen en Heerenveen in Fries voordeel. Heerenveen is zaterdagavond dan ook favoriet in het Noordlease Stadion.

Door Wim Masker

Op het eerste gezicht is het kwaliteitsverschil niet groot tussen blauw-wit en groen-wit, maar in de praktijk is het dat wel. De ploeg van trainer Jurgen Streppel scoort gemakkelijker en is verdedigend sterker.

Keepers

Onder de lat wordt het verschil tussen de noordelijke rivalen niet gemaakt. Sergio Padt (26) en zijn Friese collega Erwin Mulder (27) zijn allebei goede, ervaren keepers. Ze behoren bij de beste zes van de eredivisie.

Verdedigers

Ook de defensies verschillen individueel niet of nauwelijks in kwaliteit. De backs van Heerenveen, Stefano Marzo en Lukas Bijker, zijn niet beter dan Hans Hateboer en Jason Davidson. Net zomin als de centrale verdedigers Jeremiah St. Juste en Joost van Aken beter zijn dan Kasper Larsen en Samir Memisevic. De Groninger St. Juste is van de 8 verdedigers misschien de meest talentvolle, maar hij is met zijn nog net geen 20 jaar ook soms nog wat ‘druistig’.

Middenveld

Ook bij de middenvelders is er onderling weinig kwaliteitsverschil. Stijn Schaars (31) heeft bij Heerenveen als routinier een vergelijkbare rol als Ruben Jenssen (28) bij FC Groningen. Schaars heeft wel al meer zijn stempel weten te zetten dan de Noor. Tom Hiariej is bezig aan een sterk seizoen en doet niet onder voor de Japanse aankoop Yuki Kobayashi. De aanvallende middenvelders van beide ploegen zijn nog niet bijster productief. Scoorde Bryan Linssen helemaal nog niet, de teller van Pelle van Amersfoort staat pas op 1. In Younes Namli, Simon Thern en Morten Thorsby heeft Streppel wel wat meer creativiteit en loopvermogen achter de hand dan Faber met Juninho Bacuna, Simon Tibbling en Hedwiges Maduro.

Voorhoede

Het grootste verschil maakt Heerenveen in de voorhoede. Daar zijn de vleugelspelers Alber Zeneli (21) en Sam Larsson (23) net even wat verder in hun ontwikkeling dan Oussama Idrissi (20) en Mimoun Mahi (22). Beide clubs hebben elk 3 spitsen die geen grootse afmakers zijn. De Friezen hebben in de lange Henk Veerman wel een echte pinchhitter. Die heeft Faber in Alexander Sørloth en Tom van Weert (nog) niet.

Licht favoriet

Alles bij elkaar heeft Heerenveen een paar individuele plusjes die het grote verschil op de ranglijst niet kunnen verklaren. Als ploeg is Heerenveen wel verder. De Friezen spelen wat sneller en zijn daardoor gevaarlijker in de omschakeling. Dat maakt ze zaterdag licht favoriet. De aftrap is om 20.45 uur.