Arts Lampedusa onderscheiden in Martinikerk

GRONINGEN - De op het eiland Lampedusa werkzame arts Pietro Bartólo is zaterdag in de Martinikerk in Groningen door vluchtelingenorganisatie INLIA onderscheiden voor zijn niet aflatende inzet voor vluchtelingen. Bartólo kreeg de Levende Steen uitgereikt, een onderscheiding gebaseerd op een bijbeltekst.

Met Bartólo werden ook de burgemeester van het eiland én de hele eilandbevolking geëerd.

Vluchtelingen

Op Lampedusa, een eiland in de Middellandse Zee, zijn alleen dit jaar al 80.000 vluchtelingen aangekomen. Afgelopen week nog werd een recordaantal van 11.000 mensen gered uit het kleine streepje zee tussen Noord-Afrika en Lampedusa. Bartólo zei in zijn dankwoord dat Lampedusa doet 'wat ieder mens zou moeten doen: een ander mens in nood helpen'. "Wij zien vluchtelingen niet als nummers maar als mensen. De stroom vluchtelingen is voor ons een fenomeen, niet een probleem.” Hij haalde paus Franciscus aan: “Deze mensen zíjn geen gevaar, ze zijn ín gevaar”. “Wij op Lampedusa zijn de deur van Europa, jullie zijn het huis. Bij jullie, in deze landen, komen de vluchtelingen wonen. Iedereen zou Noord-Europa moeten steunen om de vluchtelingen te helpen een nieuw leven op te bouwen”, benadrukte de arts.

350 gasten

Het evenement rondom de onderscheiding in de Martinikerk werd door ongeveer 350 gasten uit binnen- en buitenland bijgewoond. Onder hen prominenten als Eduard Nazarski van Amnesty International, oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor, Stans Goudsmit van het College van de Rechten voor de Mens, bisschop Hans van der Hende van Rotterdam en voormalig winnaar van de Levende Steen zuster Karin uit Zweden. Het programma in de Martinikerk, gepresenteerd door Hanneke Kappen, bevatte naast de uitreiking van de Levende Steen onder meer de wereldpremière van 'Songs of Exile'. Dit oratorium is de jongste compositie van de Groninger componist Chris Fictoor. Daarnaast leverden zowel leerlingen van het Maartens College uit Haren als leerlingen van de school op Lampedusa een bijdrage. De inwoners van het eiland volgden het programma via een live-internetverbinding. Die trok wereldwijd ook nog ongeveer 1100 bezoekers.