Brandweerman Cor naar Hornbach in Groningen

GRONINGEN - Brandweerman Cor is zaterdag 15 oktober van 10.00 tot 16.00 uur bij Hornbach in Groningen. Hij geeft demonstraties en geeft tips.

“Het hebben van een vluchtplan en goed functionerende rookmelders zijn essentieel bij brandveiligheid”, stelt Cor Kraaijenhagen, bekend als brandweerman Cor. “Want bij brand heb je maximaal 3 minuten de tijd om jezelf in veiligheid te brengen. Het is dus noodzakelijk dat je tijdig wordt gealarmeerd en precies weet wat te doen. Want naast gebrek aan tijd, heb je te maken met (giftige) rookontwikkeling en gigantische hitte. Wist jij trouwens dat mensen mét rookmelders 100 % meer kans hebben om het pand levend te verlaten dan mensen zonder rookmelders?” Per jaar overlijden er nog altijd 60 tot 70 mensen ten gevolge van een brand en zien 800 tot 900 mensen zichzelf geconfronteerd met ernstige brandwonden.

Brandveiligheid een automatisme

“Tijdens mijn rondgang (brandweerman Cor trekt deze maand langs alle Hornbach-vestigingen; red) hoop ik vooral de bewustwording omtrent brandveiligheid te vergroten. Brandveiligheid dient echt een automatisme te worden. Daarom is het zo belangrijk kinderen hierbij te betrekken: een nieuwe generatie met oog voor brandveiligheid. Op speelse wijze probeer ik ze te prikkelen. Na afloop ontvangen ze zelfs een diploma. Dan zit het met dat bewustzijn wel goed.

Ouderen speerpunt

Het speerpunt ligt tijdens deze campagne bij ouderen. “Met vergrijzing in het vooruitzicht, het gegeven dat we met ons allen alsmaar ouder worden en hierdoor steeds langer thuis blijven wonen, ligt onze focus vooral op voorlichting onder ouderen. Vanwege hun immobiliteit en vergeetachtigheid vormen zij een kwetsbare groep die extra aandacht verdient. Dat geven wij ze. We moeten goed voor onze ouderen zorgen, toch?”