3 toekomstscenario’s voor Groningen Airport Eelde

EELDE - De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde zien 3 mogelijke toekomstscenario’s voor het vliegveld: klein vliegveld, vakantievluchten en toegangspoort voor het Noorden.

Groningen Airport Eelde heeft 5 aandeelhouders: de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de luchthaven van het Noorden. Begin 2016 besloten zij onderzoek te laten doen naar mogelijke toekomstscenario’s.

Keuze uit 3 scenario's

De aandeelhouders hebben donderdag de onderzoeksrapporten van externe deskundigen gepresenteerd. Uit de onderzoeken komen 3 mogelijke toekomstscenario's voor de luchthaven naar voren:
  1. een klein, recreatief vliegveld;
  2. een luchthaven die primair gebruikt wordt voor enkele vakantievluchten;
  3. een luchthaven die functioneert als toegangspoort voor het Noorden.
Elk van de 3 scenario's heeft zijn eigen specifieke kenmerken, effecten en kosten. Op de website brengen de aandeelhouders deze scenario's in beeld. Ook kunnen belangstellenden alle onderliggende onderzoeksrapporten bekijken.

Publieksconsultatie

Bij de toekomstverkenning spelen de inwoners van Noord-Nederland een belangrijke rol. Vanaf donderdag kunnen inwoners kennis nemen van de 3 scenario’s en hier op reageren via de website www.toekomstgroningenairporteelde.nl. Dit kan tot en met zondag 6 november Daarna zullen de reacties worden verzameld en aangeboden aan de leden van Provinciale Staten van Drenthe en Groningen en de gemeenteraadsleden van Groningen, Assen en Tynaarlo.

Politiek aan zet

Vervolgens is de politiek aan zet. Provinciale Staten van Drenthe en Groningen en de gemeenteraden van Groningen, Assen en Tynaarlo wordt gevraagd om op basis van de onderzoeken en de publieksconsultatie een uitspraak doen over de toekomst van de luchthaven in het Noorden als aantrekkelijke woon- en werkregio. Dit wordt aan het eind van dit jaar (2016) voorzien.

Informatiebijeenkomst

De aandeelhouders houden maandag 24 oktober een informatiebijeenkomst voor belangstellenden in MartiniPlaza in Groningen. Hier zullen de onderzoeken toegelicht worden door de extern deskundigen. Aanmelden (gewenst): toekomstgroningenairporteelde@drenthe.nl.