‘Ode aan de Lino’ in GRID Grafisch Museum Groningen

GRONINGEN - GRID Grafisch Museum Groningen en de Amsterdamse galerie Atelier Open brengen sinds zondag een eerbetoon aan de linosnede. De expositie 'Ode aan de lino' werd zaterdag, bij de start van de Maand van de Grafiek, geopend door kunstenares Floortje Sebens en GRID-directeur Fronique Oosterhof.

8 kunstenaars laten in GRID Grafisch Museum zien hoe divers de uitdrukkingsvormen van de linotechniek kunnen zijn. Van de pure zwart-wit lino die de houtsnede benadert, tot de (kleuren)lino in combinatie met andere technieken. Deelnemende kunstenaars zijn: Sietske Bosma, Bert Brouwer, Herman Mulder, Michiel van Nieuwland, Carola Rombouts, Shelley Savor, Floortje Sebens en Tom Thijsse.

Forbo Jong Talent Prijs

Met 'Ode aan de Lino' willen Atelier Open en GRID deze druktechniek opnieuw populair maken bij scholieren. Linoleumfabrikant Forbo heeft hiervoor de Forbo Jong Talent Prijs in het leven geroepen; voor scholieren van 10 tot en met 15 jaar. Schoolklassen kunnen naar GRID komen voor een kennismaking met de drukkunst in combinatie met een workshop linotechniek. De winnende inzendingen worden eind november aan de expositie toegevoegd.

Maand van de Grafiek

Oktober is de Maand van de Grafiek. Nederlandse musea en galeries besteden volop aandacht aan houtsneden, etsen, lithografie en andere druktechnieken. 'Ode aan de Lino' haakt hierop aan. De tentoonstelling loopt tot en met 15 januari.