Meerstad krijgt land-art park: Park Meerstad

GRONINGEN - De gemeente Groningen krijgt er een park bij: Park Meerstad. Het betreft een land-art park voor zowel Groningers als inwoners van Meerstad om te recreëren en te ontmoeten.

Met een formaat van ongeveer 10 hectare wordt het park het grootste openbare landkunst-project tot nu toe in Nederland. Park Meerstad is bovendien het eerste openbare park in Nederland dat in samenwerking met een beeldend kunstenaar is ontworpen. De verwachting is dat het park eind 2018 gereed is.

Jeroen Doorenweerd

Park Meerstad komt tot stand door samenwerking tussen Bureau Meerstad, het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en de gemeente Groningen. Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft in samenwerking met MD Landschapsarchitectuur het ontwerp voor zijn rekening genomen. Met Park Meerstad heeft hij een natuurlijke tegenhanger willen ontwikkelen voor de groene en waterrijke omgeving die Meerstad is. Het heuvelachtige park, met dwars daar doorheen een kaarsrecht betonnen fietspad, is de basis. Hierbinnen worden met natuurlijke elementen bijzondere plekken gecreëerd, zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan. “Het uitgangspunt in dit project is om 1 groot ritmisch gebaar neer te zetten", stelt Jeroen Doorenweerd. "Een vloeiend en glooiend ‘good vibrations’ gebied waarbinnen andere regels lijken te gelden dan daarbuiten.”

Plooien

Het ontwerp is ontstaan door het gebied letterlijk op schaal te plooien. In een laken zijn rimpels gemaakt met een sterke ritmische en plastische ordening, waarbij de inhoudelijke elementen die in het park zullen komen de plaatsing van de plooien hebben bepaald en andersom.