UMCG onderzoekt hoe terugval na depressie te voorkomen

GRONINGEN -  Het Depressiestudieteam van het UMCG zoekt deelnemers voor een fMRI-onderzoek naar de werkingsmechanismen van terugvalpreventie.

Voor dit onderzoek, dat onder leiding staat van dr. Marie-José van Tol, worden deelnemers gezocht die in het verleden minstens 2 keer depressief zijn geweest maar dat nu niet meer zijn, tussen de 18 en 55 jaar zijn, en graag iets zouden willen doen om hun kans op terugval te verkleinen.

Terugval na depressie

Het terugvalpercentage na een depressie is erg hoog. Na 1 depressieve episode is de kans op een nieuwe episode maar liefst 50 %, en na 3 depressieve episodes zelfs 90 %. Dit patroon van terugkerende depressies vergroot de lijdensdruk enorm. Het doorbreken hiervan is van groot belang. Uit eerder onderzoek is gebleken dat preventieve cognitieve therapie in de herstelde fase effectief is in het verkleinen van de kans op een nieuwe depressie. Wat nog onduidelijk is, is hoe de therapie precies werkt en waarom de therapie bij de één wel werkt en bij de ander niet.

Preventieve cognitieve therapie

In het onderzoek van het UMCG wordt onderzocht wat er in de hersenen gebeurt wanneer je na herstel van een depressie preventieve cognitieve therapie ondergaat. Dit kan aanwijzingen geven over welke processen belangrijk zijn om de kwetsbaarheid voor depressie te verminderen. Meer informatie: www.depressiestudie.com