FC Groningen zo slecht nog niet

GRONINGEN - Met 6 punten uit 8 wedstrijden is de competitiestart van FC Groningen ver onder de maat. De vijftiende plaats doet zelfs het ergste vrezen. Toch is het allemaal zo slecht nog niet.

Door Wim Masker

FC Groningen speelde uitwedstrijden tegen Excelsior, PSV, FC Utrecht en Vitesse. Dat leverde 4  punten op en daar zit hem de pijn niet. Van Excelsior moet een club als FC Groningen eigenlijk winnen, al is daar de laatste jaren geen gewoonte van gemaakt. Een nederlaag bij PSV, FC Utrecht en Vitesse is normaal. Deze clubs horen in eigen stadion van FC Groningen te winnen en dat lukt ook bijna altijd. FC Groningen komt maar zelden met punten terug uit Eindhoven, Utrecht en Arnhem. Dit seizoen al met 4.

Tegenaanval

In Utrecht en Arnhem gunde FC Groningen de tegenstander de bal om waar mogelijk in de tegenaanval gevaarlijk te worden. In beide wedstrijden werd de thuisploeg nauwelijks gevaarlijk, maar waar de Groningse tegenaanval in Utrecht een kwetsbare defensie trof, daar bleek de laatste linie van Vitesse veel stabieler. Toch kreeg FC Groningen ook in Arnhem voldoende kansen om vaker dan eens te scoren. Met de gekozen tactiek was niets mis.

Kwetsbaar

Waarmee we aanbelanden bij het grootste probleem van FC Groningen: de ploeg mist te veel kansen en creëert er ook nog te weinig. Dat wreekt zich met name in de thuiswedstrijden, waar de tegenstander juist veel meer ruimte krijgt. Feyenoord profiteerde daar 5 keer van, FC Twente 4 keer, met de aantekening dat de verdediging van FC Groningen toen nog niet in de huidige samenstelling speelde. Neemt niet weg dat ook Sparta en Heracles, tegen wat nu de sterkste defensieve bezetting lijkt, meerdere scoringskansen kregen.

Vaste keus

Trainer Ernest Faber kiest de laatste weken telkens voor hetzelfde aanvallende kwartet: Danny Hoesen, Bryan Linssen, Mimoun Mahi en Oussama Idrissi. Van hen heeft schaduwspits Linssen als enige nog niet gescoord. De Limburger heeft bij zijn vorige clubs bewezen goed te zijn voor zo’n 10 goals per seizoen. Faber en co staan dan ook voor een lastige keus: moeten zij Linssen laten staan in de hoop dat zijn goals vanzelf komen of moeten ze hem vervangen door Simon Tibbling. De Zweedse dribbelaar scoort zelden en levert weinig assists, maar hij is wel een creatieve speler die vaak de beslissende voorlaatste pass geeft. Kortom: misschien kan hij er met zijn creativiteit voor zorgen dat FC Groningen gevaarlijker wordt.