UMCG opent Nederlands Mastocytose Centrum Groningen

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vrijdag het Nederlands Mastocytose Centrum Groningen geopend.

Hierin werken medisch specialisten van uiteenlopende vakgebieden samen om patiënten met de zeldzame ziekte mastocytose de best mogelijke, hoog specialistische zorg te bieden. Het Nederlands Mastocytose Centrum Groningen is het enige expertisecentrum voor deze aandoening in Nederland en een van de 41 expertisecentra voor zeldzame aandoeningen in het UMCG. Het centrum, dat onderdeel is van de afdeling Interne Geneeskunde van het UMCG, werd vrijdag officieel geopend met een symposium.

Mastocytose

Mastocytose is een zeldzame ziekte, waarbij ophopingen van abnormale mestcellen ontstaan in de huid, het beenmerg en organen. Mestcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Zij zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van bepaalde infecties. Bij patiënten met mastocytose kunnen de abnormale mestcellen stoffen vrijgeven, zonder dat er sprake is van een allergeen. Deze stoffen kunnen leiden tot een scala aan reacties, waaronder huidreacties, lage bloeddruk, shock en ernstige botontkalking. Systemische mastocytose komt naar schatting voor bij 1 op de 10.000 mensen.

Onderlinge afstemming

De zorg voor deze groep complexe patiënten wordt in nauwe samenwerking en onderlinge afstemming met de doorverwijzende artsen vormgegeven. In het centrum werken verschillende internisten, pathologen, klinisch chemici, kinderartsen en dermatologen intensief met elkaar samen. Doordat het UMCG is aangewezen als expertisecentrum op het gebied van mastocytose, komen patiënten uit heel Nederland en België nu naar het nieuwe centrum voor onderzoek en behandeling.

Onderwijs op maat

Naast de patiëntenzorg biedt het centrum onderwijs op maat en vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats.