De Driebond sleutelbewaarder van de kerk in Engelbert

Groningen - [caption id="attachment_65276" align="alignright" width="180"] De kerk in Engelbert.[/caption]

ENGELBERT - De leerlingen van basisschool De Driebond in Engelbert krijgen vrijdag 30 september de sleutel van de kerk in het dorp. De scholieren gaan daarmee een structurele samenwerking aan met de plaatselijke commissie die de kerk beheert. Dit gebeurt in het kader van het project 'Sleutelbewaarders' van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Bewust maken van erfgoed

De SOGK wil met het project de jonge generatie in het dorp bewust maken van het erfgoed in haar dorp. In de Engelberter kerk wordt weliswaar niet meer 'gekerkt', maar het gebouw heeft een centrale plaats in het dorp. Dit project moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst mensen zijn die een band hebben met de kerk, en die het belang inzien van het behoud ervan.

Tegenover de school

In Engelbert staat de kerk tegenover de school. Het idee is dat de kerk in de toekomst een bijzonder verlengstuk wordt van de school. De schoolfoto’s werden bijvoorbeeld altijd al gemaakt in de in de kerk, maar de school kan er nu ook de eindmusical, de kerstviering of een geschiedenisles organiseren. De kinderen worden ook uitgedaagd na te denken over wat je allemaal kunt doen in de kerk.

Voorzitter leerlingenraad

De sleutel van de kerk wordt vrijdag overgedragen aan de voorzitter van de leerlingenraad. De preses onderhoudt vanaf dat moment het contact met de vertegenwoordiger van de plaatselijke commissie. Deze leerling ondertekent bovendien een certificaat, dat ook wordt ondertekend door een lid van de commissie van de kerk en directeur Peter Breukink van de SOGK.

Sleutelbewaardersspel

De sleutel en het certificaat worden bewaard in de speciale Sleutelbewaarderskist die de school krijgt. Daarin zit ook het Sleutelbewaardersspel; een quiz in en rond de kerk. Kinderen uit de bovenbouw van De Driebond spelen dit spel vrijdag. De sleuteloverhandiging wordt muzikaal omlijst door orgelspel van Hans Nomen, een vrijwilliger van de SOGK.

Sleutelbewaarders

De Driebond is de vierde school in de provincie Groningen die in het kader van het project Sleutelbewaarders van de Stichting Oude Groninger Kerken de sleutel van de dorpskerk krijgt. De scholen van Garnwerd, Obergum en Woltersum gingen de school voor. De komende tijd zullen nog 5 scholen in de provincie van start gaan met het project.