FC Groningen frustreert fans

GRONINGEN - Gefluit klonk er zaterdagavond van de tribunes in het Noordlease Stadion. Na 5 voorstellingen in de Groene Kathedraal wacht de aanhang van FC Groningen nog steeds op de eerste zege.

Door Wim Masker

Van Southampton (oefenpotje) en Feyenoord kun je verliezen. Maar thuiswedstrijden tegen FC Twente, Sparta en Heracles zouden 3 punten moeten opleveren. Slechts 2 in plaats van de maximale 9 is dan erg mager. Niet alleen het resultaat viel de supporters tegen, ook het spel van hun favorieten was zaterdag niet goed genoeg.

Afwachtend

Met name in de eerste helft stelde FC Groningen haar aanhang erg teleur. De ploeg van trainer Ernst Faber speelde afwachtend en toonde bitter weinig inspiratie. Ook Heracles Almelo maakte geen indruk. De ruim 18.000 toeschouwers kregen geen enkel schot op doel te zien. In de tweede helft toonden beide ploegen meer aanvalsdrang en werd de wedstrijd levendiger. Kenmerkend voor de zwakke afronding aan beide kanten was dat bij slechts 4 van de 21 doelpogingen de doelman handelend moest optreden. Sergio Padt hoefde maar 1 redding te verrichten, zijn college Bram Castro 3.

Chagrijn

Heracles, vorig seizoen als zesde geëindigd en in de play-offs te sterk voor FC Groningen, raakte in topscorer Wout Weghorst, diens vervanger Paul Gladon en creatieve middenvelder Illias Bel Hassani 3 belangrijke spelers kwijt. Hun opvolgers, Samuel Armenteros, Vincent Verweij en Lerin Duarte, zijn (nog) niet van hetzelfde niveau. Het feit dat Heracles in Mark-Jan Fledderus, Ramon Zomer, Wout Droste en Robin Gosens ook nog eens 4 ervaren verdedigers miste, maakte het chagrijn van de thuisclubsupporters over de uitblijvende eerste thuisoverwinning alleen nog maar groter.

Geduld Tibbling

Simon Tibbling moest zaterdag opnieuw toekijken. Faber geeft achter het aanvallende kwartet Oussama Idrissi, Bryan Linssen, Danny Hoesen en Mimoun Mahi vooralsnog de voorkeur aan het controlerende duo Tom Hiariej-Ruben Jenssen, waarbij de technische vaardige Hiariej het meeste sloopwerk voor zijn rekening neemt en de defensief matige Jenssen meer de opbouwer is. In feite houdt daardoor niet de opvallend sterke Hiariej maar Jenssen de jonge Zweed buiten de ploeg, want de verdedigende inbreng van Tibbling valt te verwaarlozen. De kleine dribbelaar kwam zaterdag een kwartier voor tijd in het veld voor Idrissi, waarna Bryan Linssen rechtsbuiten ging spelen.

Interessant alternatief

Voor Faber en zijn assistent Marcel Groninger blijft dat een interessant alternatief voor een speelwijze die met Linssen als middenvelder meer wegheeft van 4-2-4 dan 4-3-3. Zolang de trainers daaraan vasthouden, rest er voor Tibbling niets anders dan hard trainen en goed invallen.