Academie Minerva presenteert 'Try Out: A Choreography of Making'

GRONINGEN - Op Academie Minerva in Groningen is vrijdag de tentoonstelling 'Try Out: A Choreography of Making' geopend.

Een slinger van objecten, gebruiksvoorwerpen en (bewegende) beelden ligt in de zalen van de locatie Praediniussingel van Academie Minerva. Het zijn individuele verzamelingen van de deelnemers - een groep van 40 ontwerpers (illustratoren, productontwerpers, architecten, grafisch ontwerpers en scenografen), onderzoekers en werkplaatsspecialisten verbonden aan Academie Minerva - die bij elkaar weer een bijzondere en gevarieerde collectie vormen. Sommige verzamelingen bestaan uit eigen werken, anderen vertellen een persoonlijk verhaal of drukken een specifieke professionele passie uit.

Display

De verzameling wordt gepresenteerd als een uitgelichte ‘display’ ­– een reservoir van beelden waaruit nieuwe beelden en betekenissen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld objecten te herschikken. De presentatie gaat vergezeld van literaire en muzikale fragmenten waarmee interdisciplinaire referenties naar het verzamel- en maakproces worden gemaakt. De expositie loopt tot en met 7 oktober.

Lezing Frederike Huygen

Ter gelegenheid van de tentoonstelling geeft Frederike Huygen woensdag 28 september een lezing bij Academie Minerva. Deze lezing is getiteld: 'Verzamelingen als Inspiratie'. Frederike Huygen (1956) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en Amsterdam. In 1982 werd zij aangesteld als conservator Industriële Vormgeving in museum Boijmans –van Beuningen. Zij schreef artikelen, besprekingen en kritieken voor talrijke tijdschriften. Sinds 1996 werkt zij als zelfstandig onderzoeker en schrijver met name op het gebied van de Nederlandse designgeschiedenis. Zo maakte zij belangwekkende publicaties over grafisch ontwerpers Wim Crouwel en Jurriaan Schrofer (proefschrift 2013). Vanaf 2009 doet zij redactie voor de website www.designgeschiedenis.nl. De lezing begint om 15.00 uur.