'De kracht van kwetsbaarheid' in MartiniPlaza

GRONINGEN - In MartiniPlaza in Groningen is vrijdag de expositie 'De kracht van kwetsbaarheid / kwetsbare mannen in de kunst' geopend. Wethouder Paul de Rook nam de openingshandeling voor zijn rekening.

Deze expositie toont werk van 8 kunstenaars; 4 schilders en 4 fotografen. Enkele van deze kunstenaars worden ook vertegenwoordigd door Galerie MooiMan in Groningen, volledig gespecialiseerd in mannenkunst. De deelnemende kunstenaars zijn de schilders Peter Colstee, Paul La Poutré, Peter Munnik en Martin-Jan van Santen, en de fotografen Jaap de Jonge, Wim de Roo, Niels Scheurwater en Rick Wezenaar.

De kracht van kwetsbaarheid

Het beeld van de man in de kunst is een bijzonder fenomeen. Van oudsher werden mannen, inherent aan bestaande cultuurpatronen, afgebeeld als stoer, sterk en mannelijk. Pas in de tweede helft van de 20ste eeuw wordt kwetsbaarheid van mannen zichtbaar in de samenleving en daarmee ook in de kunst. De organisatoren van de expositie in MartiniPlaza zien kwetsbaarheid als jezelf laten zien zoals je werkelijk bent. Geen maskers, geen vaste rolpatronen of gewenst gedrag. De expositie toont veel mannen met een groot zelfbewustzijn, waardoor kwetsbaarheid een kracht wordt.