Lezing Beno Hofman over 1000 Woningenplan

GRONINGEN - Beno Hofman, 'het geheugen van Groningen', geeft woensdag 28 september bij RHC Groninger Archieven in Groningen een lezing over het 1000 Woningenplan.

5 jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de woningnood in de dorpen van Groningen aangepakt. Het 1000 Woningenplan resulteerde in de bouw van 1165 arbeiderswoningen in 31 Groningse gemeenten tegelijk. In 1952 werd in Hoogkerk de duizendste woning opgeleverd. De huizen daar zijn in de loop der jaren onherkenbaar verbouwd, maar de woningen in Oosterhoogebrug zijn behouden gebleven en tot gemeentelijk monument verklaard.

Tentoonstelling

In de pauze kan de tentoonstelling '1000 Woningenplan' bezocht worden. Deze tentoonstelling is samengesteld door Beno en Elzo Hofman en laat verleden, heden en toekomst van het 1000 Woningenplan zien. Daarbij worden de bewoners en interieurs van de nog bestaande huizen getoond in een film en foto’s van Fritsie Willems. Ook is er speciale aandacht voor de woningen in Hoogkerk en Oosterhoogebrug.

Stichting Berlagehuis Usquert

De lezing en de tentoonstelling maken deel uit van het project 'Duizend Huizen' van Stichting Berlagehuis Usquert. De lezing, die plaatsvindt in de hal van de Groninger Archieven, begint om 20.00 uur. Entree: gratis.