Vraagtekens FC Groningen

GRONINGEN - Valt op de resultaten van FC Groningen geen peil te trekken, in de keuzes van trainer Ernest Faber is wel een duidelijke lijn te herkennen. Toch zijn er nog enkele vraagtekens.

Door Wim Masker

Faber is een trainer die het liefst zoveel mogelijk met een vaste formatie werkt. Bij NEC stonden afgelopen seizoen 10 posities min of meer vast. Alleen de rechtsbuitenpositie kende onder de Brabander geen vaste bezetting. FC Groningen opende het seizoen met een 5-0 nederlaag tegen Feyenoord, maar kenmerkend voor Faber is dat hij een week later tegen Excelsior dezelfde 11 namen het vertrouwen gaf: Padt; Hateboer, Reijnen, Maduro, Van Nieff; Hiariej, Drost, Jenssen; Antonia, Van Weert en Rusnák.

Volop veranderingen

Na weer een teleurstellend resultaat wijzigde Faber zijn basiselftal tegen FC Twente op maar liefst 8 posities. Deels noodgedwongen, deels omdat hij andere spelers een kans wilde geven. Voor het duel met PSV voerde hij nog eens 3 wijzigingen door, maar sindsdien speelt FC Groningen – op de met rood bestrafte Juninho Bacuna na – met hetzelfde elftal. De voor een controleursrol nog veel te onbezonnen Bacuna bekwaamt zich ondertussen bij de beloften verder in een rol die beter past bij zijn onmiskenbare talenten: die van aanvallende middenvelder of tweede spits.

Toevalligheden

Faber houdt niet alleen van vastigheden, maar ook van energiek voetbal met veel diepgang. Opvallend is dat met Hedwiges Maduro, Etiënne Reijnen en Jesper Drost 3 spelers met een traag bewegingsritme en ogenschijnlijk weinig pit uit de basisploeg zijn verdwenen. Bij de laatste 2 waren blessures overigens de oorzaak. Soms valt een puzzel in elkaar dankzij toevalligheden.

Nieuwsgierig

Toch zijn er ook na de fraaie 5-1 winst in Nieuw Galgenwaard nog vraagtekens. In Utrecht gaf FC Groningen bijna geen kansen weg. Een kleine week eerder met dezelfde ploeg tegen Sparta in de slotfase nog volop. Waar lag dat aan? Aan Sparta? Aan dat FC Groningen in Utrecht veel meer vanuit de omschakeling speelde? Of was de onderlinge afstemming tussen de spelers inmiddels veel beter dan de week ervoor? Tegen Sparta was de ploeg bij balverlies herhaaldelijk niet in balans.

Hoesen ‘on fire’?

Een andere vraag. Gaat Danny Hoesen met energieke aangevers als Oussama Idrissi, Mimoun Mahi en zijn oude Limburgse maatje Bryan Linssen op ‘10’ dan toch vaker scoren? De spits loopt na 6 wedstrijden 1 op 2! De thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo kan zaterdag een verdere indicatie geven. Kortom: FC Groningen maakt weer nieuwsgierig. De aftrap in het Noordlease Stadion is zaterdag om 18.30 uur.