Bij Mennoos Kookerij aan tafel

GRONINGEN - Gevarieerde, ambachtelijk bereide maaltijden, tegen een betaalbare prijs. Dat is het uitgangspunt van Mennoos Kookerij in het Menno Lutterhuis, aan de Paterswoldseweg in Groningen. Het door de zorgaanbieder Omega Groep geopende restaurant zet in op kwaliteit ‘met een dikke plus’.

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de huiselijke sfeer. “Daar hebben we de laatste weken heel wat werk in gestoken”, vertelt bedrijfsleider Marjolein Bolhuis. “Het heeft jaren dienstgedaan als aula van het voormalige verzorgingstehuis hier. Er hingen zelfs nog van die langwerpige kerkluidsprekers. Maar ik ben nu heel blij met hoe het er uitziet.”

Proefdraaien

Vanaf woensdag 21 september gaat Mennoos Kookerij proefdraaien en kunnen de vele nieuwsgierige buurtbewoners die al blij verrast om het hoekje hadden gekeken eindelijk aanschuiven. Donderdag 13 oktober is dan de echte feestelijke opening, van 16.00 tot 18.30 uur.

Van negen tot negen

Mennoos Kookerij is van ’s ochtends negen tot ’s avonds negen open. “Mensen kunnen hier in de ochtend terecht voor koffie met een gebakje, en ’s middags hebben we een lunchkaart. Denk dan aan lunchbroodjes, salades en uitsmijters. En ’s avonds hebben we het aanbod van de dag; gasten kunnen dan kiezen uit vijf verschillende maaltijden.”

Alleen vers

Wat ze aanbieden wisselt regelmatig omdat ze alleen vers koken. En dus afhankelijk zijn van de voorraad. “Niks komt uit pakjes en zakjes. En als we alles op de rit hebben willen we ook ons eigen brood bakken. Ook hebben we een houtskooloven waarin we vele gerechten zullen bereiden.”

Leer- en werkplek

Deze manier van werken zal heel leerzaam zijn voor de jongvolwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die er komen werken. Deze jongvolwassenen hebben een lichte beperking en krijgen bij Mennoos een eerlijke leer- en werkplek. Onder begeleiding van het ervaren horecapersoneel kunnen ze werkervaring opdoen en persoonlijk groeien. “We zijn gewoon een commercieel bedrijf, maar toevallig lopen er ook wat jongens en meiden die wat meer begeleiding nodig hebben.” “Het begeleiden van deze mensen maakt het werk nog leuker. Want ik vind het geweldig om mijn passie voor dit werk te delen. Daarom is dit voor mij horeca met een dikke plus.”