Johan Meijering schrijft boek over zijn 'Kijkbungalow Minerva'

GRONINGEN - In de concertzaal van VRIJDAG in Groningen wordt zaterdag 17 september om 13.00 uur het boek 'Kijkbungalow Minerva' gepresenteerd.

Kijkbungalow-Minerva-OmslagDit door Elikser uitgegeven boek is geschreven door Johan Meijering uit Groningen. Diens kleinzoon zal het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. In het boek zijn onder meer interviews opgenomen met architect Jan Timmer (bedenker 'Blauwe Stad'), ontwerper/ vormgever en beeldend kunstenaar Sip Hofstede, tuinarchitect Henk Visser en de beeldend kunstenaars Annemarie de Groot en Gijs van der Sleen.

Kijkbungalow Minerva

Johan Meijering stelde in 1991 zijn patiobungalow in de Ploegbuurt van Hoogkerk, in de Jan van der Zeestraat, open voor het publiek. Samen met zijn toenmalige partner Marije had hij het pand in ruim 5 maanden tijd omgetoverd tot een sfeervolle ruimte. Het werd uiteindelijk een bijzonder samenwerkingsverband tussen enerzijds de architect, de binnenhuis- en tuinarchitecten, ontwerpers, inrichters en beeldend kunstenaars en anderzijds een scala aan leveranciers op het gebied van apparatuur en accessoires. De samenwerking tussen de veelal zelfstandig opererende specialisten leidde tot een uitgebalanceerd eindproduct: Kijkbungalow Minerva.

Rondleidingen

Noodgedwongen aan huis gebonden, besloot Johan Meijering overdag rondleidingen te organiseren in zijn eigen woning. De bezoekers konden onder meer het ruimtelijk effect van een glaswand ervaren, een voor die tijd moderne keuken bewonderen en zich verwonderen over de eigenzinnige vormgeving van tafels, stoelen, wandrekken en kastwanden. Ook maakten zij kennis met de toepassing van nieuwe materialen voor vloeren, wanden en raambekleding, met eigentijdse ontwerpen van wooncomponenten en een aantal verrassende vondsten op het gebied van audio, verlichting en communicatietechniek. Bovendien konden zij genieten van beeldende kunst.

Landelijke primeur

Meijering had met zijn kijkbungalow een landelijke primeur op het gebied van wonen. Er kwamen ten minste 92 publicaties in 30 verschillende kranten, vak- en woonbladen. Verder bezochten veel prominenten uit de politiek, artiestenwereld en kunst de kijkbungalow, en ontstonden nieuwe initiatieven, zoals het project Kunst & Kunst en Kunsthuis De Permanente, vanuit de kijkbungalow. Uiteindelijk is de kijkbungalow 3 jaar en 3 maanden opengesteld geweest voor het publiek. Op 1 januari 1995 werd het project afgesloten. Gedurende het gehele project bezochten 13.000 mensen uit binnen- en buitenland Kijkbungalow Minerva.

Johan Meijering

Johan Meijering studeerde sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij begon zijn carrière als (hoofd)agent bij de gemeentepolitie en werkte later als maatschappelijk werker en sociale wetenschapper bij diverse gemeentelijke overheden. Hij voerde jarenlang campagne tegen het afsteken van het consumentenvuurwerk en schreef daar 2 boeken over. In 2015 begon hij aan een nieuwe missie: hij pleit voor een referendum over het geldverslindende en immens grote Groninger Forum, waarbij hij tevens een alternatief presenteert: Nieuw Groninger Forum of Hyde Park Groningen, een sfeervolle oase in hartje binnenstad. In 2015 verschenen 2 boeken van zijn hand: 'Argentijnse tango van Groningen tot Maastricht' en een boek over tangocentrum La Pasión in Groningen, dat hij heeft opgericht. Eerder deze boek verscheen van zijn hand nog het boek 'Groninger Forum - een bodemloze put'. Titel: Kijkbungalow Minerva Een inspirerende kijk op wonen en kunst 1991-1995 Auteur: Johan Meijering Pagina’s: 640 ISBN: 978-90-8954-887-0