Stad-Groninger Jan Bommerson presenteert verhalen van een zonderbare reis

GRONINGEN - Jan Bommerson uit Groningen presenteert zondag 25 september zijn boek 'NOORS – verhalen van een zonderbare reis', uitgegeven door Uitgeverij Sylfaen in Lobith. De presentatie vindt plaats in Galerie StudioH200 in Groningen.

Tijdens de presentatie, die om 15.00 uur begint, houdt burgemeester Roel Sluiter van Harlinge een inleiding over de schrijver en zijn werk.

NOORS

JAN BOMMERSON - NOORS omslagB'NOORS' gaat een reis die Bommerson in 1979 maakte naar het noordelijkste deel van Noorwegen. Een reis die op een mislukking leek uit te draaien, maar die verrassend en merkwaardig goed afliep. Zijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar hoe dichter hij, na duizenden kilometers, zijn doel naderde, hoe meer ongemak, ergernis en eenzaamheid de overhand kregen. Het heilloze van de hele onderneming begon zich onontkoombaar aan hem op te dringen. Tot hij 2 Sami-meisjes een lift gaf in zijn kleine autootje. Hij raakte verzeild op een liedjesfestival en belandde, honderden kilometers ten noorden van de poolcirkel, in een protestkamp, van Samen en andere Noord-Scandinaviërs tegen de aanleg van een stuwdam met waterkrachtcentrale.

Verhalen

Het boek is geen reisgids en ook geen droog, feitelijk reisverslag. Integendeel, het zijn verhalen van eenzaamheid en beslissende ontmoetingen, van depressie en euforie. Met humor beschreven treurigheid. Het geeft een inkijkje in het hoofd van een jong mens in 1979, in zijn eentje, dichter bij de noordpool dan bij zijn flatje in Groningen, in een desolaat landschap vol toendra’s, sintelwegen en rendieren.

Kamerlingh Onnes

Jan Bommerson maakte in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw deel uit van de cabaretgroepen ‘Jank’ en ‘Martin, Ton en Bommerson’. Hij gaf tot zijn pensionering les op het Kamerlingh Onnes in Groningen en is altijd blijven schrijven. In 1994 sleepte hij de Plantage Poëzieprijs in Amsterdam in de wacht. Hij won 2 keer een literaire prijs in Leuven in België (2004 en 2006). Ook heeft hij poëzie in een aantal tijdschriften gepubliceerd. In de theaters was hij de afgelopen jaren onregelmatig te zien als presentator van (onder andere) smartlappenfestivals en goochelgala’s. Auteur: Jan Bommerson Titel: Noors. Verhalen van een zonderbare reis. ISBN: 978-94-91154-06-5