ERC Starting Grants voor UMCG-onderzoekers

GRONINGEN - 3 onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Het betreft Peter van der Meer, Sasha Zhernakova en Romana Schirhagl.

De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers 5 jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek.

Peter van der Meer

Cardioloog Peter van der Meer onderzoekt het vroege ontstaan van hartfalen, voordat onherstelbare schade is opgetreden. Omdat het wegnemen van hartweefsel bij patiënten gevaarlijk voor ze is en zeker in vroege stadia van hartfalen onmogelijk is, maakt hij gebruik van pluripotente stamcellen: huidcellen die, door ze te reprogrammeren, tot stamcellen kunnen worden omgevormd. Hierdoor kunnen de onderzoekers een stukje kloppend hartweefsel maken van een patiënt met hartfalen. Door dit bloot te stellen aan uitlokkende factoren, bijvoorbeeld chemotherapie die schadelijk is voor het hart, probeert Van der Meer nieuwe paden te vinden die betrokken zijn bij het ontstaan van hartfalen.

Sasha Zhernakova

Geneticus Sasha Zhernakova onderzoekt hoe darmflora van jonge baby’s wordt gevormd. Bij de geboorte hebben baby’s een beperkt aantal bacteriën en virussen in hun darmen. Gedurende hun eerste levensjaar wordt dit uitgebreid en wordt de darmflora stabiel. Zhernakova onderzoekt hoe virussen en bacteriën zich ontwikkelen en hoe dit de gezondheid van de baby zal beïnvloeden. Ze kijkt hierbij zowel naar de genetische factoren als naar omgevingsfactoren als voeding, inentingen en ziektes. Zhernakova maakt voor haar onderzoek gebruik van de data van LifeLines-Next, waarin de data van 1500 baby’s van het eerste levensjaar is opgenomen.

Romana Schirhagl

Biomedisch onderzoeker Romana Schirhagl onderzoekt het gedrag van vrije radicalen in de cel als gevolg van stress. Deze radicalen spelen een belangrijke rol in het lichaam, zowel positief als negatief. Zo helpen ze om bacteriën en virussen te bestrijden, maar kunnen ze ook gezonde cellen beschadigen. Omdat vrije radicalen maar zeer kort bestaan, zijn ze moeilijk te bestuderen. Schirhagl maakt gebruik van een techniek met nanodiamantjes, zeer kleine diamantdeeltjes, die reageren op de magnetische velden van de vrije radicalen door van helderheid te veranderen. Daarnaast bestudeert ze hoe vrije radicalen reageren op bijvoorbeeld de aanval van een bacterie. Hiermee hoopt ze nieuwe kennis te vergaren over het verouderingsproces van cellen.