Pilot met veiligheidscamera’s en face matching bij FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen is dit seizoen begonnen met een pilotproject met veiligheidscamera’s en gezichtsherkenning. Het project in het Noordlease Stadion maakt deel uit van de pilot ‘Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal’ dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan FC Groningen heeft toegekend.

In het kader van de pilot wordt naar nieuwe oplossingen gezocht om de veiligheid en het comfort in en rond de stadions van de eredivisieclubs verder te optimaliseren. Onderdeel van de pilot vormen 4 Full HD-veiligheidscamera’s van Panasonic met face matching software bij de ticketcontrole.

Stadionverbod

De beelden van de bezoekers worden doorgestuurd naar de face matching software van Panasonic, die de beelden vergelijkt met de database van geregistreerde supporters met een stadionverbod. Bij een positieve match kan het veiligheidspersoneel direct ingrijpen. Wegens de privacywetgeving worden alleen de profielfoto’s van geregistreerde supporters met een stadionverbod opgeslagen, zonder verdere persoonlijke gegevens. De installatie van het systeem is uitgevoerd door het Rotterdamse Radio Holland.

Veiligheidspersoneel productiever inzetten

“Met deze nieuwe oplossing kan ons veiligheidspersoneel productiever en optimaal worden ingezet”, verklaart Dian De Bruijn, veiligheids- en publiekscoördinator van FC Groningen. “Terwijl voorheen alle 22.500 bezoekers als het ware individueel visueel moesten worden gecontroleerd, zorgt de software nu binnen enkele seconden voor een melding. Zo kunnen wij onze aandacht verleggen naar andere prioriteiten, zoals het comfort en de veiligheid op de tribunes en de omloop.”

Veilige omgeving voor supporters

Jeroen Cleijne van Panasonic Business: “Panasonic is al sinds jaar en dag een toonaangevende speler op het vlak van security-oplossingen. De kwaliteit en de betrouwbaarheid van onze oplossingen zijn slechts een deel van de reden waarom we op dit moment een sterke groei kennen. We zijn verheugd dat we kunnen bijdragen aan dit project om een veilige omgeving voor de Nederlandse voetbalsupporters te creëren, zodat ze kunnen genieten van een wedstrijd zonder problemen. Het is voor ons nogmaals het bewijs dat we met onze oplossingen een bijdrage kunnen leveren aan veiliger voetbal.”