Overzichtstentoonstelling en evenementen ter gelegenheid van 100 jaar De Ploeg

GRONINGEN - In 2018 is het 100 jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Ter gelegenheid daarvan brengt het Groninger Museum van april tot oktober 2018 een grote overzichtstentoonstelling. Daarnaast is Stichting 100 jaar De Ploeg opgericht. Zij stelt zich ten doel die tentoonstelling te laten uitgroeien tot middelpunt van een manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg.

De tentoonstelling besteedt bijzondere aandacht aan het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw, een klimaat waarin De Ploeg is ontstaan. Daarbij gaat het om het onderscheid tussen 'oud en nieuw', en alle spanningen die daartussen bestaan. De sfeer is al explosief, de oprichting van De Ploeg in juni 1918 is de spreekwoordelijke lont in het kruitvat.

Stichting 100 jaar De Ploeg

Speciaal ter gelegenheid van het jubileumjaar is een stichting in het leven geroepen die een groot aantal activiteiten rond het jubileum gaat organiseren. Zo verschijnt een nieuw overzichtsboek en zijn er plannen voor symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. De uitvoering is in handen van Geert Lameris en Minke van der Velde. Voorzitter van het stichtingsbestuur is Deddo Houwen, leden zijn Max van den Berg, Andreas Blühm, Mariëtta Jansen, Dorothea van der Meulen, Kees van der Ploeg, Peter Vroege en Peter Yspeert.