Samenspelen is de basis bij VRIJDAG

GRONINGEN -  VRIJDAG introduceert dit schooljaar een geheel nieuw lesprogramma voor voor muziek voor leerlingen tot 21 jaar. Samenspelen is daarin de basis.

Wie muziekles neemt bij VRIJDAG, 2 jaar geleden ontstaan door een fusie van de Stedelijke Muziekschool Groningen met het Kunstencentrum in de stad, kan meedoen met alle bands, orkesten en koren. Zonder extra kosten. Waarom is samenspelen de basis? Hoe werkt dit lesprogramma? Timon Abels, verantwoordelijk voor het nieuwe muzieklesprogramma: “Vanaf nu is samenspelen en -zingen de basis. Daarom zijn er veel nieuwe samenspel-activiteiten en introduceren we het Muziek Compleet Pakket voor iedereen tot 21 jaar. Met dit lespakket mag je - naast je instrumentale les - meedoen aan alle bands, orkesten, ensembles en koren. En dat kost niets extra. Ook het gebruik van oefenruimtes is inclusief.” “Iedereen – ook boven 21 jaar - kiest nu voor lestijd en kan die stapelen, en met anderen bundelen. In overleg met je docent spreek je af hoe vaak je les hebt en of je alleen les krijgt of samen met anderen. De leerwens en de mogelijkheden die er zijn, vormen het uitgangspunt. Dat kan tussentijds veranderen.”

VRIJDAG Muziekmaand

Ook nieuw is de VRIJDAG Muziekmaand (23 januari tot en met 19 februari). Dan zijn er geen reguliere lessen maar allemaal bijzondere samenspel-activiteiten, workshops en presentaties. De muziekmaand is voor alle muziekleerlingen in Groningen, en is een samenwerking tussen diverse partners, waaronder de Stage Band, Jong van Hart en Stichting Folk. Waarom al die veranderingen? Timon Abels: “Samenspelen of instrumentale les in een groep is bijzonder leerzaam omdat je leert van elkaar. Het is goed voor de muzikale en sociale ontwikkeling, levert extra plezier op en houdt de lessen betaalbaar. En flexibiliteit in een doorlopende leerlijn is belangrijk. Dat betekent het volgende. Stel je Denise voor, ze begint als ze 3 jaar is met PeuterSwing. Vervolgens doet ze mee met de cursus Muziek voor Kleuters (AMV). Daarna volgt ze de jaarcursus Ontdek je instrument, waarin ze allerlei instrumenten leert kennen. Ze wordt enthousiast over de saxofoon en volgt een basiscursus saxofoon. Dit bevalt zo goed dat ze daarna een Muziek Compleet-pakket kiest. Een half jaar krijgt ze saxofoon-les in een trio en een half jaar individueel. Daarbij doet ze op advies van de docent mee in het ensemble ‘Improviseren voor Iedereen’ voor kinderen. Omdat ze houdt van zingen gaat ze ook in een koor. En zo verder. Met het Muziek Compleet-pakket kan dit allemaal.” Meer informatie: bijvrijdag.nl.