Groninger delegatie bezoekt 100-jarige zusterstad Moermansk

GRONINGEN - Een Groninger delegatie is woensdag afgereisd naar Moermansk, de stad waarmee Groningen sinds 1989 een actieve stedenband onderhoudt. Aanleiding voor het bezoek is het 100-jarig bestaan van de zusterstad.

Tijdens het bezoek, dat tot 12 september duurt, wordt de verjaardag van de stad Moermansk gevierd met een conferentie over internationalisering. Daarnaast bezoekt de Groninger delegatie meerdere projecten van de stedenband, zoals het gymnasium, het kinderziekenhuis en een opvanglocatie voor volwassenen met een verstandelijke beperking die geheel gerund wordt door hun ouders.

Gulfstream Festival

Vanwege het 100-jarig bestaan zijn er in Moermansk het hele jaar 2016 activiteiten. In september vindt het Gulfstream Festival plaats: vernoemd naar de warme golfstroom die de haven van Moermansk ijsvrij maakt. Het festival besteedt speciale aandacht aan de internationale stedenbanden die Moermansk onderhoudt.

Praedinius Gymnasium

Eind oktober voeren leerlingen van het Groninger Praedinius Gymnasium en Gymnasium nr.1 (Moermansk) gezamenlijk in Moermansk de musical ‘300 Mijl in 3 Seconden’ op. Deze musical was eerder – juni 2013 – in Groningen te zien.

Stedenband Groningen-Moermansk

De Stedenband Groningen-Moermansk is een zeer actieve stedenband en heeft veel bereikt: scholenuitwisselingen, kennisuitwisseling tussen kinderziekenhuizen, House of Equality voor LGBT’ers en diverse locaties waar met veel liefde en aandacht wordt gezorgd voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Vooral op dit laatste gebied heeft de Stedenband veel voor elkaar gekregen: Moermansk is nu voorloper in heel Rusland.