Hoeksema, Hoebe en Goosens zijn de Taalhelden 2016 Groningen

GRONINGEN - Nelly Hoeksema uit Groningen, Marianne Hoebe-Staal uit Sellingen en Tineke Goosens uit Groningen zijn de Taalhelden 2016 Groningen. Dat heeft wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen woensdag bekendgemaakt. Rudi Knol uit Groningen kreeg een eervolle vermelding.

TaalHelden zijn mensen die zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland. Nelly Hoeksema won in de categorie Taalcursist; een (oud) lees- en schrijfcursist en/ of taalambassadeur. Marianne Hoebe-Staal is in de categorie Taalbegeleider uitgeroepen tot TaalHeld. Hoebe is Taalhuiscoördinator in de gemeente Oldambt en docent op het Noorderpoort. Tineke Goosens won in de categorie Bruggenbouwer; een persoon die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt. Zij is locatiebeheerder van de Bibliotheek Grootegast, vestiging van Biblionet Groningen. Rudi Knol, opleidingsmanager bij het Alfa-college kreeg een eervolle vermelding als Bruggenbouwer.

Over de drempel stappen

“De echte TaalHelden zijn de mensen die over de drempel durven te stappen en naar school durven te gaan”, liet Marianne Hoebe optekenen bij de prijsuitreiking. Bruggenbouwer Rudi Knoal gaf aan dat iedereen zich op sommige momenten in de positie van een laaggeletterde kan verplaatsen: “Als je bijvoorbeeld naar brieven kijkt van officiële instanties en je denkt: wat staat er eigenlijk? Hoe moeilijk is dat dan voor mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven?”

Landelijke verkiezing

n alle 12 de provincies worden deze week de TaalHelden-prijzen uitgereikt. weekvandealfabetisering.nl/taalhelden. Uit deze TaalHelden worden in januari 2017 de 3 landelijke TaalHelden verkozen. Bij deze prijsuitreiking, die in samenwerking met ACHMEA is georganiseerd, is ook H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden aanwezig.