Hanzestudente Annemiek Rode wint Hannie Schafprijs 2016

GRONINGEN - Studente Sociaal Juridische Dienstverlening Annemiek Rode heeft de Hannie Schaftprijs 2016 gewonnen.

De Hannie Schaftprijs is een prijs van de Hanzehogeschool Groningen die om het jaar wordt uitgereikt aan studenten die een scriptie hebben gemaakt, waaruit een hoog maatschappelijk engagement spreekt. Annemiek Rode verdiende de prijs met de scriptie ‘Prisons. A unique window of opportunity to change lives’. De studente Sociaal Juridische Dienstverlening van het Instituut voor Rechtenstudies onderzocht de werkwijze die wordt gehanteerd bij de HMP Parc Prison in Wales.

Gevangen betrekken bij dagelijks leven

Bij deze methodiek wordt beperkt dat gevangenissen kweekvijvers voor criminelen zijn; de gevangenen wordt veel meer betrokken bij het dagelijks leven van hun gezin. Zo wordt de cyclus doorbroken waarin gevangenen en hun gezinnen zich bevinden. De jury - onder leiding van Gertjan Lankhorst, voorzitter Raad van Toezicht Hanzehogeschool Groningen en CEO GasTerra - kan vooral de bijzondere combinatie van juridische en sociale aspecten erg waarderen en hoopt dat deze vernieuwende aanpak succesvol binnen het Nederlandse gevangeniswezen geïmplementeerd wordt.

Hannie Schaftprijs

De Hannie Schaftprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2000 en een beeldje van het Hannie Schaft-monument, gemaakt door Truus Menger (mede-verzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft die in juni op 92-jarige leeftijd overleden is).