FC Groningen ontvangt Pogba c.s.

GRONINGEN - FC Groningen ontvangt zondag in het Noordlease Stadion het gepromoveerde Sparta. De aftrap is om 14.30 uur. De Rotterdammers haalden transfervrij een echte Pogba binnen.

Door Wim Masker

Mathias Pogba is een van de 26-jarige tweelingbroers van wereldster Paul Pogba. Met zijn 1,90 meter en 87 kilo is de spits in fysiek opzicht een bijna even imposante verschijning als zijn talentvollere jongere broer. Op zijn cv prijken echter weinig aansprekende clubs. De aanvaller voetbalde voor achtereenvolgens Wrexham, Crewe Alexandra, Crawley Town, Pescara en Patrick Thistle. Bij de Schotten speelde hij afgelopen seizoen voor het eerst op het hoogste niveau. In 28 wedstrijden scoorde hij tweemaal.

'Paradijs'

Pogba heeft hoge verwachtingen van zijn transfer naar het goed gestarte Sparta. “De eredivisie is een paradijs voor spitsen”, liet hij vorige week optekenen bij zijn presentatie in Het Kasteel. Dat lijkt een adequate omschrijving van het verdedigende niveau in onze sterk verjongde hoogste voetbalklasse. De eredivisie is zowat de enige competitie waarin nog ouderwets 4-3-3 wordt gespeeld. Twee van de drie aanvallers spelen in dienst van de centrumspits. Die heeft weliswaar 2 tegenstanders, maar die zijn misschien wel daardoor niet al te scherp. Hoe vaak zien we na een tegentreffer centrale verdedigers niet beschuldigend naar elkaar wijzen? ‘Jouw man’ lijken ze dan driftig te gebaren.

Vernietigend oordeel

Mocht Pogba zondag starten dan krijgt hij te maken met de Deen Kasper Larsen en de Bosniër Samir Memisevic. De laatste gaf – waarschijnlijk onbedoeld – een vernietigend oordeel over het niveau van de eredivisie. In een interview met een Bosnische krant vertelde hij namelijk dat er in kwalitatief opzicht niet veel verschil is tussen de hoogste Nederlandse en Bosnische voetbalklassen. Aldus een speler uit een voetballand dat al in de voorronden van Champions en Europa League al zijn vier deelnemers verloor en daarmee tot de zwakste competities van Europa behoort.

Spannender

De eredivisie is op de UEFA-ranking over de laatste vijf seizoenen gezakt naar de vijftiende plaats. De voortdurende afroming van onze top- en subtopclubs heeft ervoor gezorgd dat de eredivisie wel veel spannender is dan in de ‘gouden jaren’. Het verschil tussen FC Groningen en het gepromoveerde Sparta is ook marginaal. Op 16 juli eindigde een oefenduel tussen de twee in 3-3. Sparta voetbalde iets gemakkelijker. Het basiselftal van FC Groningen zal zondag echter sterk afwijken van dat van twee maanden geleden. Toen startten de volgende 11: Van der Lei; Hateboer, Reijnen, Maduro, Van Nieff; Hiariej, Bacuna, Drost; Idrissi, Van Weert, Rusnák.