Caspar Dekker wil talent uitdagen

GRONINGEN - Ook de 5 jeugdteams van FC Groningen hervatten de competitie. Komende zaterdag of de week erna. Een gesprek met Caspar Dekker, het nieuwe hoofd opleiding van de club.

Door Wim Masker

De 45-jarige Haarlemmer was tot en met vorig seizoen trainer van AZ onder 17 jaar. Bij de Alkmaarse club, die afgelopen seizoen de Rinus Michels Award voor beste profopleiding ontving, is hij 7 jaar jeugdtrainer geweest. Hij heeft er verschillende leeftijdsgroepen onder zijn hoede gehad. Dekker had al langer de ambitie om als hoofd opleiding aan de slag te gaan en bekleedde die functie ook al een half jaar bij het in 2009 verdwenen FC Haarlem. “Bij AZ was er geen vacature. Bij FC Groningen wel.” Het innovatieve traject dat de club met zijn opleiding voor ogen heeft, maakte ‘Corpus’ voor hem een extra aantrekkelijke werkplek.

Faillissementen

Dekker kan niet bogen op een profloopbaan als speler. Wel voetbalde hij jarenlang in het eerste elftal van de amateurs van Haarlem. In 2004 werd hij jeugdtrainer bij de proftak van de ‘roodbroeken’. Dat duurde tot 2009, het jaar waarin de profclub failliet ging. In de maanden daarvoor was al bekend geworden dat hij zou vertrekken naar AZ, dat onder Louis van Gaal zijn tweede landstitel had veroverd. “Ik zat net drie maanden bij AZ toen de DSB, de bank van voorzitter Dirk Scheringa omviel”, vertelt hij met een brede glimlach. Hij leek dus zo van het ene faillissement in het andere te rollen, maar dat viel mee. “Toon Gerbrands, indertijd directeur van AZ, kwam meteen bij de jeugdopleiding vertellen dat er niemand weg moest. AZ zou alle goede spelers gaan verkopen om geld binnen te halen en versterkt inzetten op de jeugd.” Zo geschiedde en met succes.

Hofleverancier

AZ heeft met zijn opleiding in vrij korte tijd aansluiting gevonden bij de traditionele top 3 van Nederland met landstitels voor verschillende elftallen. De club levert veel spelers aan nationale jeugdelftallen en diverse talenten hebben de stap naar het eerste elftal gezet. En om dat laatste draait het uiteindelijk bij een profclub. Wie jeugdelftallen van AZ ziet voetballen, geniet doorgaans van technisch goed voetbal. Met veel beweging van snelle, fitte en lichtvoetige spelers.

Zelfde visie

Dekker is in Groningen bij een club terechtgekomen met min of meer dezelfde opleidingsvisie als AZ. Beide clubs vinden dat jonge kinderen zo lang mogelijk met hun vriendjes moeten kunnen voetballen en hebben daarom geen teams voor spelers van onder 8 tot en met onder 11 jaar (tot vorig seizoen E- en F-pupillen geheten). AZ en FC Groningen vormen daarmee een uitzondering in het profvoetbal. Beide clubs hebben wel regionale voetbalscholen voor de jongste leeftijdsgroepen. Pas bij de onder 12 jaar stromen de talenten de opleiding in.

Energie

Dekker: ''Het allerbelangrijkste voor jeugdspelers is dat zij vrij kunnen zijn tijdens hun ontwikkeling, dat ze plezier hebben in hun sport. Trainingen moeten uitdagend zijn voor de spelers. We moeten ze leren zelf oplossingen te vinden en hen niet alles aandragen. Dat bevordert hun creativiteit.” FC Groningen verlangt veel van haar jeugdspelers. Dekker vindt het niet meer dan normaal dat trainers, staf en overige begeleiders ook het uiterste van zichzelf vragen. “Trainers moeten als eerste op het veld staan, energie uitstralen. Als een elftal met 6-0 voorstaat, moeten ze niet onderuit gezakt op de bank gaan zitten, maar net zo actief zijn als bij het begin van de wedstrijd. Wij moeten er alles aan doen dat spelers die we de opleiding binnenhalen ook de finish halen.”

Dunbevolkt

De provincie Groningen is qua oppervlakte iets groter dan het Noord-Holland van AZ, maar heeft ruim 2 miljoen minder inwoners. Met andere woorden: het aanbod van talent is in Groningen vele malen kleiner. Om zich te kunnen meten met de beste opleidingen ontkomt FC Groningen er niet aan om ook spelers van buiten het Noorden te halen. In de onderbouw van de opleiding komen alle spelers nog uit de regio. Maar bij de onder 23, onder 19 en onder 17 jaar komt ongeveer 40 % van de spelers van buiten het Noorden. Als het aan FC Groningens hoofd opleiding ligt, gaat dat percentage omlaag. “We moeten jongens uit de eigen regio zo goed opleiden, dat we minder spelers van buitenaf nodig hebben.”

Eenjarig contract

Het nieuwe hoofd opleiding en FC Groningen zijn een 1-jarig contract overeengekomen, maar beide partijen hebben de intentie langduriger met elkaar samen te werken. Zijn vrouw en hun 3 zonen van 13, 12 en 9 jaar blijven vooralsnog in Haarlem wonen. Dekker zelf heeft zijn intrek genomen in een vakantiehuisje bij een boerderij in Paterswolde. Gemiddeld zo’n 2 keer per week rijdt hij op en neer naar zijn gezin. Van bezoekjes aan de stad Groningen is het nog niet veel gekomen. Zijn eerste indrukken zijn niettemin positief. “Groningen doet mij sterk denken aan Haarlem”, stelt hij tot zijn genoegen vast, want Dekker is verknocht aan zijn geboorteplaats.

Kippenvel

Het stadion van FC Groningen vindt hij schitterend. Hij heeft ook al een goede indruk gekregen van wat het Groningse voetbalpubliek graag ziet. “Tegen Feyenoord zetten de spelers een keer vol druk. Het publiek reageerde meteen met luide aanmoedigingen. Ik kreeg er kippenvel van. Maar ik weet dat het publiek hier behalve van harde werkers ook houdt van spelers die iets bijzonders hebben. Die een mannetje kunnen uitspelen. En daar houd ik ook erg van.”