Feestelijke aftrap theaterseizoen ‘nieuw’ Grand Theatre

Groningen - Het nieuwe theaterseizoen van het Grand Theatre in Groningen wordt donderdag 1 september afgetrapt met een gratis toegankelijk openingsprogramma vol theater, kunst en muziek.

Grand Futura, de nieuwe voor de exploitatie en programmering verantwoordelijke stichting, geeft hiermee een voorproefje van de plannen voor de komende tijd.

Open huis voor kunstenaars en bezoekers

'Kern van het nieuwe beleid is samenwerking, zowel met mensen en organisaties uit de stad als uit de rest van het land en de wereld', stelt Stichting Grand Futura in een persbericht. 'Door intensieve samenwerking met een aantal toonaangevende Nederlandse en internationale theater- en dansgezelschappen kan een nauwere band met publiek opgebouwd worden.' 'Het Grand Theatre wordt een plek voor méér dan alleen theater en met activiteiten die ook buiten de muren treden. Regelmatig worden de deuren geopend om te tonen wat er achter de gevel gebeurt.' Gezien de aanhoudende onzekerheid over de toekomstige financiële basis is de programmering vanaf 2017 nog niet vastgelegd.

Kick-off

De kick-off van het theaterseizoen vindt om 19.00 uur plaats op de stoep van het Grand Theater. Moermans&Sons speelt de performance 'My Own Private Disaster'. Het collectief speelt de voorstelling later op de avond nogmaals nogmaals in het Engels, speciaal voor anderstaligen.

Openingsprogramma

De rest van de avond is er in het hele gebouw van alles te zien en te doen. Zo geeft stadsdichter Kasper Peters poëtische rondleidingen voor en achter de schermen van het pand. Kunstenares Chantalla Pleiter heeft speciaal voor de gelegenheid 2 installaties ontworpen. Met haar Acteermachine kunnen bezoekers het voorstellingsaanbod van de komende maanden ontdekken. Met de interactieve installatie 'De Bespeelbare Bar' worden de mogelijkheden van de bovenfoyer verkend. In samenwerking met videocollectief WERC wordt een Bring Your Own Beamer-sessie gehouden. Geïnteresseerde videokunstenaars zijn welkom om hun beamer mee te nemen en hun kunsten te laten zien. In de bovenzaal kunnen bezoekers een open repetitie bijwonen van de nieuwe voorstelling 'Terugkeer van de Muur' van Sanne Verkaaik. Deze voorstelling staat 12 oktober in het Grand Theatre. De Verhalen van Groningen brengen de geschiedenis van het pand in kaart.