Muziek en zang uit Middeleeuwen en Renaissance in Lutherse kerk

Groningen - Musica Antiqua Nova heeft voor donderdag 8 september een concert met muziek uit zang uit Middeleeuwen en Renaissance georganiseerd. Plaats van handeling is de Lutherse kerk in Groningen.

Leden van het Groninger ensemble Super Librum en organist Liuwe Tamminga presenteren in dit concert een reconstructie van een 15e-eeuws orgel uit Bologna.

Sint-Petroniusbasiliek

Dit orgel is kortgeleden in opdracht van organist Liuwe Tamminga gereconstrueerd door de Groninger orgelbouwer Winold van der Putten. Hij deed dit naar een afbeelding in het koor van de Sint-Petroniusbasiliek in Bologna. Er zijn 2 reconstructies van het orgel gemaakt: het eerste voor Liuwe (dat nu in Bologna staat) heeft loden pijpen, terwijl het tweede instrument tinnen pijpen heeft.

14de en 15de eeuw

In de Lutherse kerk worden op dit orgel werken uit de 14de en 15de eeuw gespeeld, van onder anderen Francesco Landini, de Faenza Codex, de Winsumer, Lochamer en Buxheimer orgelboeken, Rudolph Agricola, Josquin de Prez en diverse improvisaties. Het orgel is gestemd naar de muzikale voorkeur uit de periode 1320 – 1470. Aanvang: 20.15 uur. Entree: gratis; na afloop collecte voor het nieuwe barokorgel in de Lutherse kerk.