FC Groningen eenvoudige prooi

Groningen - De resultaten van FC Groningen zijn slecht, maar saai is het spel van de ploeg van trainer Ernest Faber allerminst. Iets meer zekerheid achterin is wel gewenst. En dat is een eufemisme.

Door Wim Masker

Slechts 3 spelers stonden zondagmiddag op dezelfde positie als in de beginopstellingen tegen Feyenoord en Excelsior: Sergio Padt, Jesper Drost en Tom van Weert. Wat niet was veranderd, was de verdedigende wanorde uit de eerste wedstrijd en die van de eerste 25 minuten tegen Excelsior. Na 2 minuten en 12 seconden had FC Twente al twee kansen op een 1-0 voorsprong gemist.

4 tegengoals

Bij de eerste Twentse goal glijdt Enes Ünal gemakkelijk langs Samir Memisevic en grijpt Simon Tibbling halfbakken in. Even later zorgt de 19-jarige Turk voor 0-2, nadat Hans Hateboer hem uit het oog verloren was en Jarchinio Antonia niet ingrijpt. Bij de 0-3 zien Juninho Bacuna en - opnieuw – Tibbling er niet goed uit. En bij de 3-4 neemt Davidson zijn defensieve taken te licht op. De verdienstelijk ingevallen Martijn van der Laan is kansloos in de een tegen een tegen Hakim Ziyech en vervolgens komen Memisevic en Hateboer een pas te laat om verder onheil te voorkomen. Het moet gezegd: de doelpunten van Ünal en van Jari Oosterwijk zijn alle 4 van hoog niveau.

Hoe verder

FC Groningen wacht zondagmiddag de loodzware uitwedstrijd tegen landskampioen PSV. Tegen spits Luuk de Jong is lengte en kopkracht gevraagd. Het ligt daarom voor de hand dat trainer Ernest Faber en zijn assistent Marcel Groninger weer een beroep doen op Etienne Reijnen, of indien hij nog niet is hersteld, Kasper Larsen of Hedwiges Maduro. Memisevic en Van der Laan zijn domweg te klein om De Jong in de lucht af te stoppen. Misschien dat een van beiden als verdedigende middenvelder een rol kan spelen. In de oefencampagne bleek namelijk dat nieuweling Ruben Yttergard Jenssen ook geen echte balafpakker is. Met Tibbling en Jenssen als pseudocontroleurs is het middenveld van FC Groningen net een zebrapad. Davy Pröpper en Jorrit Hendrix zullen daar graag gebruik van maken.

Pluspunten

Het duel met FC Twente gaf ook lichtpunten te zien. Oussama Idrissi en Mimoun Mahi waren gevaarlijk op de vleugels en Danny Hoesen viel opnieuw goed in. De Limburger verdient onderhand weer een basisplaats. Als spits of op de plek van Jesper Drost. Er is niemand die twijfelt aan het talent van Drost, maar het komt er maar niet uit.