'My Berlin: City Walks' in Fotogalerie Lichtzone

Groningen - In Fotogalerie Lichtzone in Groningen wordt woensdag 31 augustus de expositie 'My Berlin: City Walks' geopend. Deze tentoonstelling toont foto's van Jaap de Jonge uit Anloo.

Jaap de Jonge (Breda, 1949) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op het gebied van fotografie is hij autodidact. Sinds 2005 houdt hij zich bezig met kunstfotografie in het algemeen en sinds 2011 met mannenfotografie in het bijzonder. Zijn fotografie kenmerkt zich door een bijzondere aandacht voor kwetsbaarheid en voor teloorgang van schoonheid.

'My Berlin: City Walks'

Met de expositie 'My Berlin: City Walks' viert fotograaf Jaap de Jonge zijn 20-jarige passie voor Berlijn. De geëxposeerde foto’s zijn gemaakt tussen 2006 en 2016 en maken deel uit van een groter project: 'Urban Poetry'. Niet dat de beroemde en beruchte geschiedenis van Berlijn, alsmede de hypermoderne nieuwe stad van na de ‘Wende’ aan hem voorbij gaan, maar de betrokkenheid van Jaap de Jonge gaat vooral uit naar de ‘verliezers’, de slachtoffers van de geschiedenis en van de kapitalistische expansie en ook naar de vrije geesten die ‘zijn Berlijn’ gemaakt hebben.

Rafels

De foto’s tonen vooral de ‘rafels’ van de stad: de gebreken, de leegheid, de verlatenheid en de eenzaamheid, soms in schril contrast met het nieuwe Berlijn. Jaap de Jonge is op zijn wandelingen steeds op zoek naar ‘de achterkant’. Zoals de achterkant van het gelijk niet hetzelfde is als ongelijk, zo is de achterkant van mooi niet hetzelfde als lelijk. In de expositie is er ook veel aandacht voor de verschillende ‘etnische’ culturen die Berlijn rijk is. De expositie loopt tot en met 2 oktober.