Yerun Karabey en Mark Venema bouwen paviljoen voor Noorderzon

Groningen - De kunstenaars Yerun Karabey en Mark Venema hebben in opdracht van Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen een kunstproject gerealiseerd voor Noorderzon. Ze bouwden een paviljoen op de speelweide in het Noorderplantsoen.

Het bouwwerk is onder meer gemaakt van gebruikt, inlands hout. Het verbeeldt de noodzakelijke verduurzaming die steden de komende decennia moeten ondergaan. De draagconstructie staat hierbij synoniem voor de huidige stad. Karabey en Venema willen daarmee aangeven dat de bestaande stad als basis moet dienen om een duurzame, leefbare en veerkrachtige stad te creëren.

De som der delen

Na het festival wordt de sculptuur, die 'De som der delen' heet, opgedeeld in krukjes, bankjes, tafels en kasten waarmee het paviljoen een tweede leven krijgt. Tijdens het festival hierop al ingetekend worden.

Kans voor startende kunstenaars

'De som der delen' maakt deel uit van de jarenlange traditie van het CBK en Noorderzon, waarmee het CBK talentvolle startende kunstenaars een kans wil geven zich aan een groot publiek te presenteren. Deze opdracht wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met architectuurcentrum Platform GRAS.