Tentoonstelling RHC Groninger Archieven over 1000 Woningenplan

Groningen - RHC Groninger Archieven in Groningen heeft een tentoonstelling ingericht over het 1000 Woningenplan, het eerste grootschalige wederopbouwproject van Nederland. De tentoonstelling loopt tot en met 30 september.

De tentoonstelling was vorig jaar te bekijken in Usquert. Ze is nu uitgebreid met interieurfoto’s van Fritsie Willems. Bovendien is er speciale aandacht voor de woningen in Hoogkerk en Oosterhoogebrug.

Het 1000 Woningenplan

5 jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de schrijnende woningnood in de dorpen van Groningen aangepakt. Het 1000 Woningenplan uit 1950, bedacht door burgemeester Huib Ottevanger van Ulrum, zorgde voor de bouw van 1165 arbeiderswoningen in 31 Groningse gemeenten tegelijk.

Verleden, heden en toekomst

De tentoonstelling '1000 Woningenplan' is samengesteld door Beno en Elzo Hofman en laat verleden, heden en toekomst van het 1000 Woningenplan zien. De geschiedenis van het project wordt verteld aan de hand van historisch fotomateriaal, archiefstukken en meubilair.

Duizend Huizen

Wie nieuwsgierig is naar de nog bestaande 1000 Woningenplan-huizen, kan de film en foto’s van Fritsie Willems bekijken. Zij maakte de documentaire 'Duizend Huizen' over de bewoners van de huizen en zij fotografeerde de woonkamers. Alle interieurs zijn gefotografeerd vanuit exact hetzelfde standpunt, waardoor een mooi beeld ontstaat van variatie-in-eenheid, of eenheid-in-variatie. Over de toekomst van de woningen van het 1000 Woningplan hebben studenten van de Academie Minerva in Groningen zich gebogen. Hun ideeën zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Fotoboek

De interieurfoto’s van Fritsie Willems zijn verzameld in het fotoboek 'Kamerstuk voor stuk'. Het fotoboek is vanaf donderdag 18 augustus te koop bij de receptie van de Groninger Archieven. De tentoonstelling en het fotoboek maken deel uit van het project 'Duizend Huizen' van Stichting Berlagehuis Usquert.