Groningen doet weer mee aan Nationale Fiets Telweek

Groningen - De gemeente Groningen doet ook dit jaar mee aan de Nationale Fiets Telweek. Deze activiteit vindt voor de tweede keer plaats. In de derde week van september is het zover.

Verschillende initiatiefnemers zoals de Fietsersbond brengen dan via een ‘Fietstel-app’ het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers 1 week lang in kaart. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties gebruiken de vergaarde gegevens om het fietsnetwerk te verbeteren.

Fietstel-app

De Fietstel-app registreert welke routes deelnemers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. De gemeente krijgt na afloop van de Fiets Telweek de beschikking over de geanonimiseerde gegevens. Met inzichten in het gebruik van het Groningse fietsnetwerk kan de gemeente acties ondernemen om het fietsverkeer in Stad te verbeteren. Ook helpt de informatie om fietsen in Groningen nog prettiger en veiliger te maken.

Groningen fietsstad

De eerste editie van de Fiets Telweek in 2015 telde landelijk 50.964 deelnemers. Groningen kent al een eigen fietsstrategie 2015-2025 op basis waarvan de gemeente het fietsen in en rond de stad nog aantrekkelijker kan maken. Zo verbeterde de gemeente onder andere de Bessemoerstraat (inrichting als fietsstraat) en de oversteek bij de Pleiadenlaan om de fietser meer ruimte te geven. Met de gegevens uit de komende Fietstelweek kan de gemeente nagaan of de acties uit de fietsstrategie al de gewenste effecten hebben.

Download app

De Fietstel-app is te downloaden via de Google Play Store (Android) of iTunes Appstore (Apple iOS). De app meet alleen verplaatsingen tijdens de Fiets Telweek van 19 september tot en met 25 september.