Tips audicien Stephanie Jonker voor behoud goed gehoor

Groningen - Steeds meer mensen hebben te maken met gehoorproblemen. Audicien Stephanie Jonker van Specsavers Groningen geeft tips voor het behoud van een goed gehoor.

  • Geen wattenstokjes "Hoewel vaak gedacht wordt dat wattenstokjes de oren goed schoonmaken, brengen ze vooral schade toe aan de oren. Vuil wordt maar deels verwijderd uit het oor. Het merendeel wordt juist verder de  oren ingeduwd. Erger nog, met de stokjes kunt u uw oren van binnen zelfs beschadigen."
  • Bescherm de oren met party plugs "Een schot voor open doel, zou u zeggen. Maar er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van gehoorbescherming bij festivals, concerten,sportevenementen en op andere plekken waar het geluid te hard is. Terwijl er hele goede bescherming is, zonder dat het geluid van uw favoriete band hierdoor verminderd. Ga in elk geval niet direct naast de geluidsboxen staan. En neem af en toe een (luister)pauze."
  • Check de werksituatie "Bij voor de hand liggende werksituaties zoals in de bouw, is gehoorbescherming vereist. Er zijn veel werkvloeren waarbij bescherming niet eens overwogen wordt, maar die ook niet erg gezond zijn voor de oren. In gymzalen, zwembaden, vliegtuigen en kroegen is de akoestiek vaak dusdanig slecht dat dit op den duur slecht kan zijn voor het gehoor."
  • Van uitstel komt… "Veel mensen stellen een hoortest uit. Maar hoe eerder u erbij bent, des te eerder kunt u ook maatregelen nemen om te zorgen dat eventuele gehoorverlies niet erger wordt."