FC Groningen onder 23 jaar wacht zwaar seizoen

Groningen - Jong FC Groningen begint komend weekend in de Derde Divisie zaterdag aan een nieuw avontuur. De tegenstanders zijn niet langer leeftijdgenoten van andere profclubs maar volwassen topamateurs en semiprofs.

Door Wim Masker

“We hebben bewust gekozen voor zware oefenwedstrijden”, vertelt trainer Alfons Arts. “Veel tegenstanders zullen tegen ons een fysieke strijdwijze hanteren. De meeste spelers van ons zijn 19 of 20 jaar. Onze tegenstanders hebben straks meer routine en zijn sterker. Maar wij trainen vaker en zullen het verschil in kracht en ervaring moeten compenseren met een betere conditie, betere aannames en veel beweging.”

Geen reden tot optimisme

De resultaten in de oefencampagne geven geen reden tot overdreven optimisme. FC Groningen onder 23 jaar won de laatste oefenwedstrijd tegen Hercules uit de Derde Divisie zondag (2-1), maar verloor van de leeftijdgenoten van Werder Bremen (3-0), AZ (1-0) en Almere City (3-2), en speelde gelijk tegen HHC (1-1), Be Quick (1-1) en BV Cloppenburg (2-2). “We laten nog te veel een wisselend beeld zien”, constateert Arts, die nog dubt over de samenstelling van zijn elftal. “We spelen nog te vaak 1 helft goed en 1 helft slecht. Dat wisselende beeld zie je ook in onze trainingen terug.”

Sterkhouder Glenn Bijl geblesseerd

De ervaren coach moet het de eerste maanden van het seizoen stellen zonder Glenn Bijl, een van zijn sterkhouders. De 21-jarige middenvelder, met ervaring in de Jupiler League, heeft onlangs een van zijn buitenste kniebanden gescheurd. De routine moet nu komen van Peter van der Vlag (38), 1 van de 2 toegestane dispensatiespelers. De ervaren keeper moet de verder piepjonge ploeg bij de hand nemen.

Scheveningen

Jong FC Groningen begint de competitie zaterdag op Sportpark Houtrust tegen Scheveningen. De thuisclub heeft diverse oud-profs onder contract, van wie spits Sandro Calabro de bekendste is.