FC Groningen gatenkaas

Groningen -  Veel voetballiefhebbers en –kenners halen de schouders op over oefenresultaten. De vraag is of de totaal mislukte seizoenopening van FC Groningen dan wél veelzeggend is.

Door Wim Masker

Maakt de imponerende 5-0 overwinning van Feyenoord de Rotterdammers nu tot een voorname kampioenskandidaat en moet FC Groningen alvast rekening houden met degradatie naar de Jupiler League? Competitieresultaten in het begin van het seizoen zijn vaak net zo nietszeggend als de resultaten in oefenwedstrijden. Het vertoonde spel geeft vaak een betere indicatie.

Versterkt

In de oefencampagne liet het versterkte Feyenoord tegen Valencia en Anderlecht al zien aanmerkelijk verder te zijn dan een jaar geleden. Dat er van beide clubs werd gewonnen, was een mooie bijzaak. De nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal was voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de eerste sinds 18 februari. Feyenoord speelde niet goed in de Arena.  Tegen FC Groningen pakte Feyenoord de draad weer op. Het elftal van Van Bronckhorst was in alle opzichten superieur, individueel en als ploeg.

Kwetsbaar

Dat FC Groningen defensief kwetsbaar is, bleek al in de oefencampagne. Hoofdklasser ACV kreeg maar liefst vijf doelrijpe kansen, het toen nog zwakke Emmen scoorde tweemaal en het gepromoveerde Sparta profiteerde zelfs drie keer van passief, defensief geklungel. Tegen Southampton verdedigde de ploeg van trainer Ernest Faber met tien man diep op eigen helft goed en geconcentreerd, maar de Engelsen waren naar eigen zeggen moe na een intensieve trainingsweek.En ze wonnen wel.

Praatsessie

Technische staf en spelersgroep hebben maandag uitvoerig nagepraat over de defensieve fouten tegen Feyenoord. Het niet of onvoldoende nakomen van afspraken zal daarbij uitgebreid aan bod zijn gekomen. Hoe kon het dat Eljero Elia vijf keer in scoringspositie kwam en dat Hans Hateboer slechts één keer met een goede ingreep hem van scoren afhield? Lag dat alleen aan de rechtsback? Lag het aan vrije verdediger Hedwiges Maduro? Lieten de middenvelders hun mannetje lopen? Jarchinio Antonia en Albert Rusnak liepen vaak achter de diepgaande backs van Feyenoord aan. Maar niet altijd en verdedigden ze ook echt mee? Dat kan en moet beter.

Structureel probleem

Door betere samenwerking en communicatie kan FC Groningen voortaan veel defensieve ellende voorkomen. Maar het gebrek aan pure snelheid en wendbaarheid van Van Nieff, Maduro en Reijnen kun je noch door veel praten, noch door hard trainen wegwerken. Excelsior, zaterdag op het knusse Woudenstein de volgende tegenstander, heeft aanzienlijk minder kwaliteit dan Feyenoord. Maar de aanvallers Elbers, Hasselbaink en Ondaan zijn niet minder snel en wendbaar dan die van de koploper.