UMCG past nieuwe techniek toe voor behandeling verwijde buikslagader

Groningen - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een nieuwe techniek toegepast bij de behandeling van patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma).

Het gaat om een nieuwe stent (buisje) die in de buikslagader wordt geplaatst om het bloedvat te verstevigen en te voorkomen dat het aneurysma scheurt. De nieuwe stent maakt de ingreep voor de patiënt minder belastend omdat de ingreep korter duurt en er minder contrastvloeistof en röntgenstraling nodig is. Het is voor het eerst dat deze stent in Nederland wordt toegepast.

Initiële resultaten

Het door prof. Clark Zeebregts en dr. Paul van Schaik geleide team van vaatchirurgen en interventieradiologen van het UMCG is zeer tevreden over de initiële resultaten. “Bij deze nieuwe techniek worden 2 losse, beklede stents gebruikt die nog preciezer onder de nierslagader geplaatst kunnen worden. De stents kunnen door kleinere werkkanalen worden ingebracht, waardoor het nog gemakkelijker is om via een prikgaatje in beide liezen de hele operatie te voltooien”, weet vaatchirurg Paul van Schaik. “De operatie duurt ook minder lang waardoor de patiënt sneller herstelt en dus ook eerder naar huis kan.”

Expert- en teachingcenter

Binnenkort zullen meer patiënten worden behandeld met deze stent en hoopt het UMCG hiervoor het expert- en teachingcenter te worden voor collega’s uit binnen- en buitenland.