Johnny uit Groningen naar World Homeless Cup in Glasgow

Groningen - Het team Groningen moet het op de finaledag van de Dutch Street Cup, zaterdag 9 juli in MartiniPlaza in Groningen, zonder zijn keeper stellen. Johnny maakt namelijk deel uit van het Nederlands Viertal dat van 10 tot en met 16 juli actief is op de World Homeless Cup in Glasgow.

De selectie voor het nationale team is samengesteld door bondscoach René van Rijswijk, oud-profvoetballer van onder meer RKC Waalwijk, Cambuur Leeuwarden en NEC. Aan het toernooi in Glasgow doen meer dan 500 spelers en speelsters 52 landen mee.

Johnny

Johnny is voor het eerst geselecteerd voor het nationale team. Hij is bovendien de eerste Groninger die voor dit nationale team uitverkoren is. De goalie is 3 jaar geleden via 'bekenden van de straat' in aanraking gekomen met het project de Dutch Street Cup. Hij besloot een keer mee te trainen en heeft de voetbalschoenen sindsdien niet meer uitgetrokken. “Voetbal is voor mij een sportieve afleiding, een manier om van de straat te blijven en nieuwe sociale contacten op te doen.” Met zijn positieve houding in het veld geldt hij als een goed voorbeeld voor de jongere spelers. Hij krijgt bovendien veel respect voor de stappen die hij de afgelopen maanden op persoonlijk vlak maakte. Zo is Johnny in het huidige seizoen van begeleid wonen verhuist naar een eigen woning, heeft hij een nieuwe baan gevonden en heeft hij uitzicht op een vaste baan. En dat niet alleen, ook op liefdesgebied gaat het hem voor de wind.

Persoonlijke ontwikkeling

Deze ontwikkelingen hebben ook een behoorlijke bijdrage geleverd aan zijn uitverkiezing voor 'Oranje'. Niet de voetbaltechnische kwaliteiten maar de persoonlijke ontwikkeling op sociaal maatschappelijk vlak is namelijk doorslaggevend. Hij was dan ook zeer blij toen hij door de bondscoach werd gebeld met de mededeling dat hij mee mag naar Glasgow. “Het is een eer, en mijn doorzettingsvermogen heeft mij hier gebracht.” Hij kijkt dan ook met zeer veel vertrouwen naar het toernooi in Glasgow. “De bondscoach vertelde dat we geen kampioen hoeven te worden, maar ik verwacht zelf het kampioenschap.”

Hoogtepunt

Sinds Johnny 10 jaar geleden vanuit Curaçao naar Nederland kwam, is hij ons land nooit meer uit geweest. Het uitstapje naar Schotland is dan ook een hoogtepunt in zijn voetbalcarrière. Daarbij heeft hij nog de stiekeme hoop om tijdens het toernooi de aanvoerder van het team te worden. Johnny blijft ondanks alle positieve gebeurtenissen van de afgelopen tijd ijverig om zich nog verder te ontwikkelen om, zoals hij het zelf noemt 'een normaal leven te leiden'. Hij heeft zichzelf een aantal doelen gesteld:  “Alles op rijtje krijgen, schuldenvrij worden, een vaste baan zien te krijgen en na al die jaren mijn ouders en de rest van mijn familie weer bezoeken in Curaçao.” Maar terugverhuizen naar Curaçao staat niet op zijn planning. “Ik ben hier alles nu gewend, en heb mijn leven hier opgebouwd.” Johnny is in ieder geval klaar voor de World Homeless Cup: “Ik heb mijn kleding en spullen al klaarliggen.”

Dutch Street Cup

De Dutch Street Cup is een landelijk sportparticipatieproject voor kwetsbare volwassenen uit de maatschappelijke opvang. Tijdens het competitieseizoen maken spelers van teams uit heel Nederland kans om geselecteerd te worden voor het ‘Nederlands Viertal’. Want er wordt 4 tegen 4 gevoetbald, spelsnelheid en veel goals staan voorop. De landelijke finaledag van de Dutch Street Cup in MartiniPlaza in Groningen duurt van 09.30 tot 18.00 uur.