Documentaire over 125 jaar Javaanse immigratie

Groningen - In bioscooop Kinepolis Groningen wordt van maandag 11 tot en met woensdag 13 juli de documentaire 'Jaji - Lotgenoten' vertoond.

In deze documentaire wordt stilgestaan bij de ruim 125 jaar geleden begonnen immigratie van Javaanse arbeiders naar Suriname. Tot 1939 kwamen in totaal zo'n 33.000 Javanen aan in Paramaribo, waar zij te werk werden gesteld op plantages. Een groot deel daarvan vertrok later naar Nederland. Tegenwoordig wonen ongeveer 30.000 personen met een Javaans-Surinaamse afkomst in Nederland.

Lotsverbondenheid

In de documentaire worden verschillende thema's uitgelicht. Centraal staat de vraag wat overgebleven is van het gevoel van lotsverbondenheid dat bestond tussen de eerste generatie Javaanse immigranten. In de documentaire komen diverse personen aan het woord, waaronder 2 nog in leven zijnde immigranten. Zij kwamen in 1939 aan in Suriname na een maandenlange boottocht. De film wordt steeds om 19.00 uur vertoond. Tickets zijn uitsluitend verkrijgbaar via jajigroningen@gmail.com. https://youtu.be/g6eH6MYiSBY