Technasium-leerlingen ontwerpen bushalte van de toekomst

Groningen - Maak een ontwerp voor de bushalte van de toekomst. Deze opdracht legde de provincie Groningen voor aan leerlingen van het Praedinius Gymnasium in Groningen.

23 leerlingen van het tweede jaar van het Technasium gingen aan de slag en maakten een ontwerp voor 3 bushaltes: bij P+R Kardinge, halte Boltbrug in Ten Boer en de halte Meeroevers in Meerstad. Maandag presenteerden de scholieren hun 8 ontwerpen aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Zij koos hieruit de drie beste ideeën.

Bushaltes

De provincie, het OV-bureau Groningen Drenthe en de Groninger gemeenten werken samen aan het verbeteren van de kwaliteit en de uitstraling van de bushaltes in de provincie. Voor een goed basisnetwerk voor openbaar vervoer (OV) zijn knooppunten en haltes belangrijk. Tegelijkertijd is het van belang dat het OV veilig en aantrekkelijk is. Omdat scholieren veel met het openbaar vervoer reizen, kregen zij de vraag om hierover mee te denken.

Comfort en duurzaamheid

Belangrijke voorwaarden bij het ontwerp van de bushalte waren het comfort (fijne plek om te wachten) en duurzaamheid (in bijvoorbeeld materiaalkeuze en energie). Verder was het belangrijk dat ze in hun ontwerp de wensen van leeftijdsgenoten meenamen. Hiervoor namen de leerlingen enquêtes af. Daarna bezochten ze de locaties en gingen met het ontwerp aan de slag. Uit de ontwerpen kwam een aantal vernieuwende ideeën naar voren, zoals wifi of een oplaadpunt voor mobiele telefoons. De provincie gaat nu kijken welke ideeën uit de ontwerpen ze kan meenemen in het ontwerp voor toekomstige bushaltes.