5 Groninger bedrijven in MKB Innovatie Top 100 2016

Groningen - 5 Groninger bedrijven hebben een plek in de MKB Innovatie Top 100 bemachtigd. Dit zijn de stad-Groninger bedrijven United Care en ORFI-food, Hulst Innovatie uit Westeremden, MDS uit Haren en Stopaq uit Stadskanaal.

De Kamer van Koophandel maakt op de Dag van de Innovatie (29 september) de definitieve rangschikking bekend. De MKB Innovatie Top 100 wordt jaarlijks gepresenteerd door de Kamer van Koophandel (KvK). Deze nationale innovatie-etalage biedt vernieuwers in het MKB een springplank naar kennis en nieuwe netwerken. “De KvK stimuleert ondernemers te groeien en innovatie is daar een belangrijke pijler van. Innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf jagen de economie aan met vernieuwingen”, stelt de KvK op haar website.

Groninger vermeldingen

Voor United Care is een plek in de top 100 weggelegd vanwege de ontwikkeling van een zeer innovatieve plafondlift die zichzelf oplaadt door zwaartekracht. De KvK waardeert ORFI-food voor VEGA-coating, een gezond alternatief voor traditioneel paneermeel. Stopaq kreeg de vermelding voor de ontwikkeling van zelfherstellende visco-elastische coating die waterproblemen en corrosie voorkomt en oplost. Hulst Innovatie kreeg een plek bij de beste honderd vanwege de ontwikkeling van de 3C melkcarrousel, waarmee de veehouder zijn dieren tegelijk kan voeren en melken. Voor MDS tenslotte bestaat veel waardering vanwege de ontwikkeling van de NoseTube, een buisje dat neusopeningen verwijdt en ademhalen gemakkelijker maakt tijdens het slapen, waardoor de nachtrust verbetert.

Slimme motor van de economie

Volgens voorzitter Claudia Zuiderwijk van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel loopt Nederland voorop als het om innoveren gaat. Daarbij is vooral het MKB een belangrijke pijler. “Het midden- en kleinbedrijf is de slimme motor van de economie gebleken toen het minder goed ging met Nederland’’, stelt Zuiderwijk. “MKB-ondernemers joegen de economie aan met vernieuwingen. Innovatie levert de meeste ondernemers ook succes op, het zorgt voor meer omzet, meer arbeidsplaatsen, meer winst en zelfs voor internationale activiteiten.”

Erkenning

Voor United Care is de vermelding in de Innovatie Top 100 en de kandidatuur voor deze nationale award een mooie en belangrijke erkenning. “Betere veiligheid, comfort en kwaliteit van leven voor de patiënt en minder fysieke belasting voor zorgmedewerkers’’, vertelt Johan Mooibroek van United Care over de innovatieve plafondlift. “Mensen daadwerkelijk de helpende hand bieden, daar doen wij het voor.’’