Be Quick en Jong FC Groningen op weg naar derde divisie

Groningen - Be Quick 1887 en Jong FC Groningen spelen komend seizoen in de derde divisie. Be Quick in de zondagafdeling, de FC op zaterdag. Vrijdag oefenden ze tegen elkaar in Zuidlaarderveen (1-1).

Door Wim Masker

Voor Be Quick is de voorbereiding in tweeën geknipt. Eind deze week stuurt trainer Mischa Visser zijn selectie drie weken op vakantie om op vrijdag 29 juli de trainingen te hervatten. Visser heeft de keus uit maar liefst 44 spelers. Het eerste deel van de oefencampagne is voor hem dan ook min of meer een inventarisatie. Alle spelers krijgen de kans om hun kwaliteiten – en tekortkomingen– te tonen, waarna er een eerste en tweede selectie zal ontstaan. Visser verwacht een grote groep nodig te hebben. “Vorig seizoen heb ik in totaal 35 spelers ingezet en toen speelden we in een competitie met 26 speelronden, dat worden er nu 34.”

Aanwinst

In Zuidlaarderveen kregen de toeschouwers alvast een indruk van hoe de Be Quick-aanval er straks kan uitzien. Met de van Achilles overgenomen Thomas Careman als spits, Daan Driever daarachter en op de flanken Romano Djababoe en nieuweling Michiel Rusch. De laatste speelde veelbelovend. Met een strak aangesneden voorzet bereidde de 20-jarige Brabander, die in Groningen bedrijfskunde gaat studeren, de 1-0 van Daan Driever voor. De schaduwspits kopte bij de eerste paal steenhard raak. Nog voor rust zorgde Gijs Jasper met een intikkertje voor de 1-1. Dat was ook de eindstand.

Piepjonge groep

Waar Visser met een grote groep kan werken, daar is de keus voor zijn collega Alfons Arts beperkt. 3 keepers en slechts 15 veldspelers heeft de ervaren coach van FC Groningen onder 23 jaar tot zijn beschikking. 2 spelers uit zijn 20-koppige selectie, Mo Abdulkarim en Kasper Oldfenburger, zijn namelijk uitgeschakeld met een kruisbandblessure. Arts heeft buiten de 38-jarige derde keeper/ mentor Peter van der Vlag een erg jonge en vrij lichte ploeg. Joël Amakodo is met zijn 21 jaar de oudste veldspeler. Het gros van de spelers is 18, 19 of 20 jaar.

Promotie en degradatie

Het is lastig in te schatten welke rol Be Quick en FC Groningen o23 straks kunnen spelen. Om naar de tweede divisie te promoveren moeten beide ploegen kampioen worden, of de nacompetitie winnen. Voor directe handhaving moeten ze bij de eerste 14 eindigen. De nummers 17 en 18 degraderen rechtstreeks, de nummers 15 en 16 zijn herkansers. FC Groningen opent de competitie op zaterdag 13 augustus met een uitwedstrijd tegen Scheveningen. Be Quick ontvangt een dag later Juliana ’31.