Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in Groningen

Groningen - De Groninger Studentenbond (GSb) heeft samen met de gemeente Groningen het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) opgericht. Via dit meldpunt kunnen huurders melding maken van conflicten met hun verhuurder.

GSb-voorzitter Dion Glastra: "De Groninger Studentenbond heeft de afgelopen jaren veel klachten binnengekregen van huurders over verhuurders. Er was echter nooit een centraal punt voor, waardoor het opbouwen van dossiers problematisch was. Daar komt door het MOV verandering in."

Steeds meer klachten

Het meldpunt is opgericht naar aanleiding van een steeds groter wordend aantal klachten over verhuurders op de particuliere kamermarkt. De klachten worden ook steeds ernstiger. Glastra: "We hebben de afgelopen maanden meerdere meldingen gekregen over verbale bedreigingen en intimidatie door verhuurders nadat de Huurcommissie besloot dat de huur omlaag moest. Dat is echt ontoelaatbaar en we willen daarom dat huurders makkelijker hun weg weten te vinden naar een plek waar ze met deze klachten terecht kunnen." Met het Meldpunt gaat de GSb dossiers aanleggen over verhuurders die systematisch ontoelaatbaar gedrag vertonen.

Informatiebron

De GSb wil met de dossiers een informatiebron zijn voor de gemeente Groningen. Glastra: "Het is de bedoeling dat de gemeente vervolgens gaat kijken welke juridische stappen er moeten worden genomen tegen de verhuurders. Het MOV biedt in ieder geval een krachtig instrument om de klachten efficiënt te verzamelen." Het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag is te bereiken via www.groningerstudentenbond.nl/mov. Voor niet-Nederlandstalige studenten is er een Engelstalige variant, Contact Point Abusive Landlordship (CPAL), te bereiken op www.groningerstudentenbond.nl/en/mov/.

Groninger Gezinsbode