Cardioloog Martini Ziekenhuis wint STZ Innovatie Challenge

Groningen - Cardioloog Robert Tieleman van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de Innovatie Challenge gewonnen.

Deze challenge was uitgeschreven door de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ), ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan. De 26 topklinische ziekenhuizen van Nederland stuurden gezamenlijk 35 innovaties in. 2 kwamen daarbij met gelijke stemmen als beste uit de bus: de Mydiagnostick van Robert Tieleman en ZIVVER, een technisch geavanceerde en gebruiksvriendelijke oplossing voor veilig e-mailen, chatten en file transfer. De STZ gaat zich inzetten beide innovaties de komende periode in zoveel mogelijk topklinische ziekenhuizen te introduceren.

MyDiagnostick

MyDiagnostick is een innovatie van het Martini Ziekenhuis in samenwerking met de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis. Met MyDiagnostick kan vroege opsporing van de hartritmestoornis atriumfibrilleren worden vereenvoudigd.

Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland en komt vooral voor bij ouderen. Hierbij slaat het hart meestal met een hoge en onregelmatige frequentie. Deze aandoening geeft risico op bloedstolsels en daardoor op een beroerte. Dit is met medicatie (antistolling) goed te voorkomen. Het is mogelijk dat een patiënt atriumfibrilleren heeft, zonder dat hij daar klachten van ondervindt; ook deze mensen hebben een risico op een beroerte.

1-kanaals ECG

Cardioloog Robert Tieleman: "De MyDiagnostick is een staafje dat een patiënt in zijn hand houdt en binnen een minuut atriumfibrilleren detecteert. Het maakt een 1-kanaals ECG wanneer de patiënt het met 2 handen gedurende 1 minuut vasthoudt. Daarna analyseert de MyDiagnostick automatisch of de ritmestoornis aanwezig is."

Selectiecommissie

De STZ-selectiecommissie vond MyDiagnostick een slim apparaat met een goede business case, goed getest en volledig werkend met een hoge impact. De commissie vond dat het ziekenhuis met deze innovatie laat zien hoe de eerste lijn samen met het ziekenhuis aan preventie werkt, zonder extra belasting voor de patiënt.