Schnitgers Droomprijs 2016 voor Lien van Vliet

Groningen - Organist Lien van Vliet heeft de Schnitgers Droomprijs 2016 gewonnen. De prijs werd donderdagavond uitgereikt in de Der Aa-kerk in Groningen.

Lien van Vliet heeft de Schnitgers Droomprijs 2016 gewonnen vanwege de bijzondere positie die zij jarenlang heeft ingenomen in de wereld van de moderne orgelmuziek. De jury van de prijs beschouwt Van Vliet als een belangrijk pionier op het gebied van de promotie van de hedendaagse Nederlandse orgelmuziek. "Het siert Schnitgers Droom als zij met de prijs geëerd wordt", stelt de jury.

Lien van Vliet

Lien van Vliet (Den Helder, 1936) studeerde kunstgeschiedenis en was actief in de beeldende kunst. Later ging zij zich toeleggen op de orgelmuziek. Tijdens die studie werd zij gegrepen door de moderne muziek. In 1976 besloot ze zich hierop te concentreren. Sinds 1982 realiseert Lein van Vliet regelmatig terugkerende concertprojecten met nieuwe composities van hedendaagse componisten als Wim de Ruiter, Jan Welmers en Ton de Leeuw. Daarnaast verschenen diverse cd’s waarop zij als organist een belangrijke bijdrage leverde.

Nederlandse orgelmuziek

Lien van Vliet zelf zegt over haar passie: "De lijn van onze eeuwenlange, rijke orgeltraditie voortzetten, het orgel uit zijn isolement halen ten bate van zijn zeggingskracht in breder verband, en via de hedendaagse Nederlandse orgelmuziek onze naam en faam bevestigen."

Schnitgers Droomprijs

De Schnitgers Droomprijs is de jaarlijkse onderscheiding voor een kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert of heeft geleverd aan de ontwikkeling van de moderne muziekcultuur en in het bijzonder aan de hedendaagse orgelcultuur in Nederland. De prijs is voor het eerst uitgereikt tijdens het muziekfestival Schnitgers Droom in 2011. Eerdere winnaars zijn Klaas Hoek, Jan Hage, Jacob Lekkerkerker en Willem Tanke.