FC Groningen gaat meer en langer trainen

Groningen - Nog geen 1000 toeschouwers woonden zondag in Haren de eerste training van FC Groningen bij. Het zijn er meer geweest. Tijd voor een aantrekkelijker programma?

Door Wim Masker

Tijdens het seizoen volgt doorgaans niet meer dan een paar handjes vol belangstellenden de trainingen. Veel te beleven valt er ook dan niet. Maar daar gaat het de bezoekers niet om. Ze komen vooral naar Corpus om de laatste roddels en geruchten door te nemen, en om en passant de politiek en de wereldproblematiek van eenvoudige oplossingen te voorzien. Gek genoeg luisteren ze in Den Haag, Brussel, of bij de G7 niet naar verstandige mensen, is daarbij meestal de conclusie.

Eerste tegen tweede

Om een grotere groep mensen te lokken, zou een eerste training in Haren naar Duits voorbeeld kunnen worden ingericht. Met een kort wedstrijdje tussen het eerste en tweede elftal van pakweg 2x20 of 2x30 minuten. De spelers van het eerste in het thuisshirt, de beloften in het uitshirt. Met kort voor de wedstrijd de presentatie van de nieuwelingen en erna handtekeningen jagen voor de liefhebbers. Bij wijze van warming-up zou voorafgaand op Corpus ‘echt’ getraind kunnen worden.

Langer en vaker

Wie dagelijks de trainingen volgt, is daar dit seizoen meer tijd aan kwijt. Ernest Faber traint langer dan zijn voorganger Erwin van de Looi en de nieuwe hoofdtrainer wil zijn selectie ook een paar keer week ’s middags op het veld aan het werk zien. Naast de groepstrainingen zal er namelijk ook individueel, in linies, worden getraind. Oud-verdediger Ernest Faber heeft daarbij de assistentie van Marcel Groninger en de specialisten Sander van Gessel (middenvelders), Peter Hoekstra (aanvallers) en Sierd van den Berg (keepers).

Veel aanvallers

FC Groningen wil zich nog steeds versterken met een centrale verdediger en een linksback. Vertrekt er een basisspeler, zal er bovendien voor hem een vervanger worden gehaald. Breedteaankopen zal de club vrijwel zeker niet doen. De selectie is getalsmatig al aan de ruime kant en de clubleiding wil de doorstroom van beloften niet blokkeren. Als de beoogde versterkingen komen, staat er straks een behoorlijke selectie met vooral veel concurrentie voor de vier aanvallende posities.

Eerste oefenwedstrijd

De supporters kunnen vrijdagavond hun favorieten voor het eerst in een oefenduel aan het werk zien. Op het veld van ZEC in Zandeweer neemt FC Groningen het op tegen een Eemsmondselectie. De aftrap is om 19.00 uur. Een half uur later begint in Zuidlaarderveen een oefenpotje tussen het nieuwe FC Groningen onder 23 jaar en Be Quick 1887. Een duel tussen twee aankomende, waarschijnlijk vrij gelijkwaardige derde-divisionisten.