Agaathhof beste Groninger gebouw van 2016

Groningen - De vakjury van de Grote Groninger Gebouwenenquête heeft het Agaathhof van De Zwarte Hond uitgeroepen tot het beste nieuwe gebouw van Groningen. De jury roemt het vakmanschap van de architect van het Agaathhof. Het publiek koos voor Cohousing Oosterkade van Estudio KAW.

De vakjury bestaande uit de Rotterdamse welstandsvoorzitter Han Michel, architectuurcriticus Simone Rots en projectontwikkelaar Ton van Namen had veel veel lof voor de trap bij de oude Suikerfabriek, een ontwerp van pvanb architecten. Dit project kreeg de Gouden Kiezel voor het beste kleinschalige project. Volgens de jury zal de rode trap beslist ooit eindigen als een gemeentelijk monument in een alom bekend, temperamentvol stadsdeel. Andere vakjuryprijzen gingen naar Noorderpoort Automotive en Logistiek van AAS architecten en het bedrijfsverzamelgebouw van Architectuurstudio SKETS.

Publieksstemmen

Ruim vierduizend mensen brachten op de website van de Dag van de Architectuur Groningen hun stem uit op hun favoriete gebouw. De eerste prijs ging naar Cohousing Oosterkade van Estudio KAW. Tweede werd het bedrijfsverzamelgebouw van SKETS en derde een woning aan de Veenweg van Jack Koster Houses. De Gouden Publiekskiezel ging naar het project De Vleugel van vector i. Behalve de architecten kregen ook alle winnende opdrachtgevers en aannemers een ‘Gouden, Zilveren of Bronzen Baksteen’.

Kritisch over oogst

Net al in andere jaren was de vakjury kritisch over de oogst. Is Groningen nog wel Architectuurstad? Waar is de Groningse passie voor architectuur gebleven? Vaart Groningen wel de juiste koers? Zijn de gemeente en de vakgemeenschap niet te veel gefocust op ‘nieuw’, op ‘planbaar’ en op de uitbreiding van de stad? Waar zijn de ooit zo fameuze Groninger corporaties gebleven? En waarom laten de grote commerciële ontwikkelaars zo weinig zien? De jury vindt het te makkelijk dit te wijten aan de economische situatie van de afgelopen jaren. “Een behendige zeiler weet hoe hij zelfs met het kleinste zuchtje wind nog enige vaart kan maken. En architectonisch vakmanschap staat los van het economisch klimaat”, stelde de jury.

Uitdagingen

Voor de komende jaren ziet de jury mooie uitdagingen waarop het architectuurklimaat weer zou kunnen opbloeien. Wel is dan een nieuwe koers nodig: voor de stad, voor de opdrachtgevers en voor de vakgemeenschap. Kansen liggen volgens de jury in de enorme potentie van de bestaande stad, de omgang met erfgoed en een opwaardering van de wijken. Hier beschouwt de jury het Agaathhof als een prachtige ambassadeur, niet alleen wat betreft het architectonisch vakmanschap maar ook in de ambitie van initiatiefnemers en opdrachtgevers. Hetzelfde geldt voor de Trap bij de Suikerunie. “De Suikerunie zien wij als metafoor voor het nieuwe denken over de stad", aldus de jury.