Strijd tegen eenzaamheid vanuit de Zilverlijnbus in Groningen

Groningen - De Zilverlijnbus, een mobiele telefooncentrale die door heel Nederland reist, staat momenteel in Groningen.

Veel ouderen zijn eenzaam. Speciaal getrainde vrijwilligers van KPN bellen hen vanuit de bus voor een praatje. Ook burgemeester Peter den Oudsten belde vanuit de Zilverlijnbus met enkele ouderen uit de regio.

Zilverlijn

De Zilverlijn startte in januari 2015 als initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en is omarmd door het Nationaal Ouderenfonds. Doel van de Zilverlijn is het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken en eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. “Meer dan een miljoen ouderen voelt zich eenzaam en zo’n 200.000 ouderen hebben hooguit eens in de 4 weken écht contact met andere mensen. Dat gebrek aan menselijk contact vinden we onacceptabel. Als er dagen of zelfs weken voorbijgaan dat je niemand spreekt, moeten we daar iets aan doen. Een wekelijks gesprek met een van onze vrijwilligers haalt de zon naar binnen”, stelt directeur Corina Gielbert van het Nationaal Ouderenfonds.

Ouderen helpen

“Alleen al vanuit de Zilverlijnbus worden 250 ouderen regelmatig gebeld door KPN-vrijwilligers. Soms om de stilte te doorbreken, soms om uitgebreid de week door te nemen" vervolgt Gielbert. "Daarnaast worden er honderden ouderen gebeld via project Zilverlijn van het Ouderenfonds. Er zijn nog zoveel ouderen die misschien behoefte hebben aan meer contact. Kijk daarom ook eens in je omgeving naar ouderen die een goed gesprek kunnen gebruiken. Met de Zilverlijn kunnen we samen heel veel ouderen helpen. Het doel is dat we in de loop van 2016 wekelijks contact hebben meer dan 1500 ouderen."

KPN Mooiste Contact Fonds

Het KPN Mooiste Contact Fonds denkt ook dat dit mogelijk is: “Wij hebben het technisch mogelijk gemaakt dat vrijwilligers van het Ouderenfonds ook vanuit huis de ouderen kunnen bellen. Op dit moment is het Nationaal Ouderenfonds bezig voldoende getrainde vrijwilligers te vinden. De Zilverlijnbus met KPN-vrijwilligers blijft de eerste 250 mensen bellen. De Zilverlijn is een prachtige manier om mensen met elkaar in contact te brengen. Met elkaar kunnen wij iets betekenen voor deze belangrijke groep mensen in Nederland”, weet manager Mark Versteegen van KPN Mooiste Contact Fonds.

Aanmelden

De Zilverlijnbus staat nog tot vrijdag 1 juli in Groningen. Ouderen kunnen zich telefonisch aanmelden bij het Nationaal Ouderenfonds via 0900 – 60 80 100 (lokaal tarief) of via ouderenfonds.nl/zilverlijn.